Ce angajaţi s-au bucurat de cele mai mari creşteri de salarii în ultimul an - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai mari creşteri ale câştigurilor salariale s-au înregistrat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 în sănătate şi asistenţă socială, cu un avans de peste 30% al lefurilor FOTO Florin Şuler
Cele mai mari creşteri ale câştigurilor salariale s-au înregistrat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 în sănătate şi asistenţă socială, cu un avans de peste 30% al lefurilor FOTO Florin Şuler

Angajaţii din sănătate, asistenţă socială şi învăţământ au avut parte în ultimele 12 luni de cele mai mari majorări ale câştigurilor salariale, de peste 25%. Cu toate acestea, nemulţumirile lor legate de nivelul lefurilor persistă. La polul opus, scăderi ale salariilor au avut de suportat minerii şi petroliştii.

Câştigul salarial mediu net a crescut în septembrie cu 18 lei faţă de luna precedentă şi cu 261 de lei, respectiv 14,2%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 2.094 de lei (465 de euro), potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

În termeni reali, ţinând cont de rata inflaţiei – care are o valoare negativă, câştigurile salariale s-au majorat cu 14,9% în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016, ritmul fiind uşor sub nivelul-record de după 2008, de 15,1%, atins în luna iunie. 

„Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite, pentru «Ziua petrolistului»), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri, dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)“, se arată într-un comunicat al INS.

Profesorii şi personalul medical, în top

Cele mai mari creşteri ale câştigurilor salariale s-au înregistrat în perioada septembrie 2015 – septembrie 2016 în sănătate şi asistenţă socială, cu un avans de peste 30% al lefurilor, până la o medie de 2.076 de lei. De asemenea, în învăţâmânt, câştigurile salariale s-au majorat cu 26%, până la 2.081 de lei. Atât angajaţii din învăţământ, cât şi cei din sănătate au beneficiat în ultimul an de mai multe majorări salariale. 

De altfel, numai în luna septembrie, faţă de august, câştigurile salariale ale celor din învăţământ au crescut cu 8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică. „În sectorul bugetar  s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+8,0%) ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice şi aplicării prevederilor legale  pentru personalul plătit din fonduri publice. Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat şi în administraţie publică (+0,8%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,3%)“, precizează INS.

Pe locul al treilea în topul celor mai mari creşteri salariale din ultimul an se situează angajaţii din domeniul tranzacţiilor imobiliare, dovada faptului că piaţa nu numai că s-a dezamorţit, dar a înregistrat un ritm accelerat. Cei care activează în tranzacţii imobiliare s-au bucurat de creşteri salariale de aproape 24%, până la 1.926 de lei. În IT, un domeniu care se înscrie în rândul celor mai bine plătite din România, câştigurile salariale au urcat cu 23% în intervalul menţionat, până la 5.547 de lei. 

La polul opus, cu scăderi ale salariului nominal mediu pe ramură, se regăsesc trei domenii: minerit (5,41%, de la 2.663 de lei în septembrie 2015 la 2.519 lei în septembrie 2016), extracţia de petrol şi gaze (2,68%, de la 5.895 de lei la 5.737 de lei) şi extracţia minereurilor metalifere (1,66%, de la 2.289 de lei în septembrie 2015 la 2.251 de lei în septembrie 2016). 

Cele mai mari salarii

Deşi angajaţii din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale au înregistrat în ultimul an reduceri ale câştigurilor salariale, ei continuă să fie cel mai bine remuneraţi dintre toate ramurile economiei, cu un nivel mediu de 5.737 de lei (1.275 de euro). Pe locul al doilea în rândul celor mai bine plătiţi angajaţi din România se numără IT-iştii, care s-au şi bucurat de creşteri însemnate ale veniturilor, iar pe locul al treilea – angajaţii din cocserii şi din prelucrarea ţiţeiului, cu un salariu mediu net de 4.932 de lei.   

Cele mai mici salarii

La polul opus, cu cele mai mici câştiguri salariale medii nete în luna septembrie, se situează angajaţii din industria ospitalităţii – hoteluri şi restaurante (1.265 de lei), cei care se ocupă de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.366 de lei) şi prelucrarea lemnului (1.418 lei). 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite