CCR: O familie cu doi copii are nevoie de 7.000 de lei pentru un trai decent. Sesizarea PNL a fost respinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mama si copil cu masca la cumparaturi in supermarket FOTO Shutterstock

CCR (Curtea Constituţională a României) a decis că este constituţională corelarea salariului minim pe economie cu valoarea coşului lunar pentru un trai decent, calculată la aproape 7.000 de lei pentru o familie cu doi copii.

„Curtea Constituţională a României (CCR) a decis azi (marţi - n. red.) asupra sesizării referitoare la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar. 

Legea a fost atacată la CCR de Grupul parlamentar al Partidul Naţional Liberal (PNL), pe data de 10 iunie, imediat după adoptare. Azi, CCR a respins sesizarea de neconstituţionalitate a grupului PNL.

Obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Partidul Naţional Liberal nu se susţin. Mai mult decât atât, legea cu privire la care s-a ridicat obiecţia de neconstituţionalitate răspunde prin conţinutul său unei prevederi constituţionale şi anume articolului 47 din Constituţia României care stipulează la alin.1) că statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. 

Salariaţii din România au nevoie de o lege care să reafirme dreptul lor  la o viaţă decentă şi să operaţionalizeze conceptul de trai decent prevăzut în Constituţia ţării. Tot conform Constituţiei, România este un stat social, iar caracterul social este şi trebuie să fie reflectat în actele legislative şi politicile publice concrete care conferă substanţă şi conţinut concret acestei prevederi constituţionale, precum  e legea  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar”, a anunţat marţi CNS Cartel Alfa..

Legea prevede corelarea salariului minim cu coşul minim pentru un trai decent, iar valoarea sa va fi calculată anual, potrivit legii, de Institutul Naţional de Statistică.  Această corelare nu presupune obligativitate pentru Guvern, însă coşul minim de consum va fi un indicator important în stabilirea şi fundamentarea salariului minim. 

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, calculat pentru luna Septembrie 2019 este de 6954 lei pe lună. Valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 5708 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 4262 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 2621 lei pe lună. 

În luna octombrie, Parlamentul României a adoptat o lege conform căruia coşul lunar pentru un trai minim decent reprezintă principalul element de fundamentare a salariului minim pe economie şi a politicilor salariale. Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui Iohannis în data de 26 octombrie 2019, care are la dispoziţie un termen de 20 de zile de la primire pentru a o promulga.

„Promulgarea legii este esenţială pentru predictibilitatea politicilor salariale şi pentru asigurarea unui nivel de trai decent lucrătorilor. Reamintim că dincolo de dimensiunea sa socială, legea răspunde şi recomandărilor Comisiei Europene de a defini un mecanism transparent de stabilire a salariului minim”, susţine sindicatul.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite