Câţi bani trimit în ţară românii plecaţi să muncească în străinătate

Câţi bani trimit în ţară românii plecaţi să muncească în străinătate

Românii care muncesc în străinătate reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume doar pentru acoperirea strictului necesar FOTO Adevărul

Sumele transferate în ţară de românii de peste hotare s-au ridicat în primele opt luni ale acestui an la 2,46 miliarde de euro, cu doar 10 milioane de euro mai mult faţă de perioada similară din 2013. În august, lună de concediu, transferurile au scăzut semnificativ. Totuşi, după mulţi ani de scădere, transferurile de bani efectuate de românii care lucrează în străinătate către România dau primele semne de creştere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns după primele opt luni şa 2,46 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
 
Valoarea este cu numai 0,4% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară din 2013, respectiv 10 milioane de euro, şi cu 5,7% (133 de milioane de euro) faţă de cea din 2011, când s-a înregistrat nivelul minim al ultimilor nouă ani. 
 
Totuşi, faţă de nivelul de vârf înregistrat în 2008, remiterile au fost în primele opt luni ale acestui an mai mici cu peste 40%. 
 
Chiar şi cu aceste scăderi înregistrate de la intrarea în criză, românii se regăsesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimişi acasă din străinătate, după Ucraina şi Tadjikistan, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială la sfârşitul anului trecut. 
 
Acestea sunt însă sume care au intrat în ţară prin canale care pot fi monitorizate, transferuri bancare sau prin intermediul companiilor specializate, volumele reale fiind mai mari, având în vedere că cei mai mulţi sunt aduşi în ţară „cu sacoşa“. 
 
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că în luna august, când au fost transferate numai 276 de milioane de euro, mulţi români care lucrează în străinătate au venit în concediu în ţară şi, astfel, nu au mai apelat la servicii de transfer pentru a trimite familiilor din ţară anumite sume de bani. 
 
De asemenea, nimeni nu ştie câţi bani strânşi au românii care lucrează în străinătate. Conform unui studiu mai vechi al Fundaţiei Soros România, românii care lucrează în afara ţării ar fi strâns 100 de miliarde de euro din 2000 până în 2010.
  

Cele mai mari sume, din Germania şi SUA

Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.
 
Analiştii anticipează că remiterile nu vor ajunge prea curând la nivelul din 2007-2008 pentru că ţările de destinaţie nu şi-au revenit din criza economică. Aproape două milioane de români au plecat la muncă în Italia şi în Spania în ultimii ani, numărul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 - 10 ani. 
 
Românii care lucrează în Germania şi Statele Unite ale Americii au trimis anul trecut mai mulţi bani în ţară decât cei din Spania, unde sunt mai mulţi, însă mai slab calificaţi şi mai prost plătiţi, pe primul loc menţinându-se muncitorii din Italia, declara în iunie Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României.
 
„Există trei tipuri de migranţi. Sunt cei care migrează spre Grecia, Portugalia, Spania – statele mediteraneene, unde se duc cei cu o calificare mai redusă, cu salarii mai mici şi care au dificultăţi în a transmite acasă sume foarte mari. Ei sunt însă foarte mulţi. Această categorie vrea să se întoarcă acasă, neavând acolo conditţi de trai civilizat. Majoritatea au ca plan construirea unei case în România sau deschiderea unui butic, a unei afaceri. O a doua categorie sunt cei care emigrează în Germania, Marea Britanie, Franţa. Ei au sau nu au dorinţa de a se întoarce acasa, au condiţii de viaţă mai bune decât cei din prima categorie. O a treia categorie sunt cei cu o calificare înaltă care pleacă în SUA sau în Canada şi care, de regulă, pleacă definitiv. Ei trimit bani în ţară doar pentru a-şi ajuta rudele, nu pentru a-şi cumpăra o casă sau a-şi deschide un business“, a explicat economistul-şef al BNR tipologia migrantului român. 
 
Spania, dar şi Italia sunt ţările din Uniunea Europeană care au fost grav afectate de şomaj în ultimii patru ani. La finele lunii august a acestui an, rata şomajului se ridica la 24,4% în Spania, în continuare cea mai mare din Europa, dar în scădere, iar în Italia era de 12,3%. 

Mai puteţi citi:
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: