Câţi bani au strâns românii în contul de pensie privată

Câţi bani au strâns românii în contul de pensie privată

Fiecare român poate cere administratorului fondului de pensii informaţii privind sumele acumulate în cont

Suma medie acumulată în cont de fiecare participant la sistemul de pensii private obligatorii este de 3.474 de lei, însă ea este cu 50% mai mare în cazul angajaţilor care au avut în ultimii şapte ani contribuţii virate în fiecare lună.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 6,4 milioane de români sunt înscrişi în prezent în sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), însă pentru 161.760 dintre ei nu s-a virat nicio contribuţie în ultimii şapte ani, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). 
 
Valoarea activelor nete acumulate de cele şapte fonduri de pensii administrate privat se ridica la jumătatea acestui an la 21,678 miliarde de lei (4,9 miliarde de euro), în creştere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă din 2014. 
 
Activele reprezintă sumele acumulate din contribuţii şi din câştigurile din administrarea acestora. Astfel, fiecare participant la Pilonul II care a avut cel puţin o contribuţie lunară virată în ultimii şapte ani, de la lansarea sistemului în toamna lui 2008, a acumulat în cont o sumă medie de 3.474 de lei. 
 
În cazul participanţilor care au intrat în sistem încă de la lansare şi au avut contribuţii neîntrerupte, suma medie acumulată este însă mai mare cu până la 50%. Un raport al ASF arată că, la sfârşitul lunii martie, valoare medie a unui cont în sistemul de pensii private obligatorii pentru cei 3,19 milioane de participanţi care au contribuit lunar (mai 2008 – martie 2015), era de 4.794 de lei. Aşadar, suma acumulată în contul de pensie privată de fiecare participant în parte depinde foarte mult atât de valoarea contribuţiei, dar şi de frecvenţa ei. 
 
Pentru anul 2015, contribuţia a fost stabilită la 5% din venitul salarial brut, iar contribuţia medie a fost în iunie de 106,5 lei, în creştere cu peste 20% faţă de valoarea din aceeaşi lună a anului trecut. Creşterea contribuţiei medii este explicată atât de majorarea salariului minim brut pe economie (la 975 de lei de la 1 ianuarie), cât şi de creşterea procentului de contribuţie – de la 4,5% la 5% din veniturile salariale brute.  
 
Din cei peste 6,4 milioane de români care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii, 2,55 milioane de participanţi nu au avut contribuţii virate în luna iunie.  
 

Unde ajung banii de pensie

Cei şapte administratori, companii de pensii, gestionează contribuţiile virate în fonduri, investind banii în diverse active astfel încât să genereze un randament cât mai mare, asumându-şi un anumit grad de risc. Doar fondul de pensii „Aripi“, administrat de compania Generali, are un grad de risc ridicat, celelalte şase fonduri (Alico, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, ING, Vital) având un grad de risc mediu, ceea ce înseamnă că sumele sunt investite în active cu grad moderat de risc. 
 
La sfârşitul lunii iunie, peste 65% din active erau investite de fonduri în titluri de stat, considerate foarte sigure, aproape 4,5% în depozite bancare, la fel de sigure, iar peste 19% în acţiuni – active mai riscante, dar care pot aduce randamete mai mari decât primele două. Restul activelor până la 100% erau investite în obligaţiuni municipale, în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale, în titluri de participare şi în fonduri de mărfuri şi metale preţioase. 
 
Rata medie de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni se ridica în luna iunie la 8,3%, în scădere de la 10,51% în iunie 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările