Câţi bani pierzi dacă îi ţii la bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
banca

Deponenţii continuă să piardă bani din economiile plasate la bancă, având în vedere că dobânzile sunt infime sau lipsesc cu desăvârşire în unele cazuri, în timp ce băncile continuă să perceapă comisioane chiar şi pentru depozitele la termen.

Astfel, potrivit datelor consultate de Adevărul, conform comparatorului FinZoom.ro, pentru un depozit de 1.000 de lei, pe un termen de un an, doar câteva bănci plătesc dobânzi care aduc câştig.

Cel mai mare câştig real, de 29,28 de lei, poate fi obţinut de la Libra internet Bank, care practică o dobândă de 3,25%, pe locul doi fiind Banca Transilvania, cu un câştig real de 26,56 de lei, ce poate fi obţinut în cazul unui depozit la scadenţă, cu dobândă de 3,50%. Câştigul real obţinut în urma unui depozit de 1.000 de lei constituit la Intesa Sanpaolo Bank, cu o dobândă de 3% pe an, este de 6,67 lei.

În ce priveşte depozitele în euro, cu excepţia Libra Internet Bank, Ideea Bank, TBI Bank şi Vista Bank, toate băncile aduc pierderi, dobânzile praccicate fiind cuprinse între 0 şi 0,85%.

Cum calculăm câştigul real pentru un depozit la termen

Trebuie să ştim că atunci când mergem la bancă să facem un depozit, banca ne deschide un cont curent prin intermediul căruia depunem şi retragem bani din depozit. Contul curent are propriile sale costuri: comision deschidere, comision administrare, comision retragere numerar (de obicei 0,5% din suma retrasă, care nu se aplică însă decât dacă retragi banii din depozit înainte de termen, nu şi la scadenţă). În momentul lichidării depozitului va trebui să soliciţi băncii să închidă şi contul curent (în unele cazuri, este posibil ca închiderea de cont să aibă propriul comision).

Pe de altă parte, statul român aplică un impozit de 10% la dobânda depozitului. Această sumă este reţinută în mod automat de bancă şi transferată statului.

Prin urmare, ca să afli care este câştigul real obţinut, însumezi costurile contului curent şi impozitul de 10%, şi scazi din dobânda aferentă perioadei depozitului.

Tabel pentru un depozit de 1.000 de lei, constituit pentru 12 luni

Imagine indisponibilă

Tabel pentru un depozit de 1.000 de euro, constituit pentru 12 luni

Imagine indisponibilă

Datele de mai sus reprezintă doar o parte dintre cele mai cunoscute bănci din România şi sunt prezentate pe comparatorul Finzoom.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite