Cât de ieftină este România, în funcţie de câtă benzină poţi cumpăra cu un salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
benzinarie bani marunti 1

Un român cu salariul mediu net pe ţară, de 3.075 lei, poate cumpăra cu aceşti bani 559 litri de benzină, ceea ce ne plasează pe locul 31 în top 41 de ţări din Europa, arată un studiu realizat de compania internaţională Picodi.

Raportul analizează câţi litri de benzină se pot cumpăra în România şi în alte ţări ale Europei cu salariul mediu. Calculele se bazează pe preţurile medii ale benzinei în prima jumătate a anului 2019, raportate la cele mai noi valori ale salariilor medii în diferite ţări. Rezultatele studiului arată că deţinerea unei resurse mari de materii prime nu face întotdeauna ca benzina să fie disponibilă pentru un consumator obişnuit.

Cel mai bun preţ al unui litru de benzină, comparativ cu valoarea salariului mediu în partea noastră a lumii, îl vom găsi în Elveţia şi Luxemburg, ţări ce nu deţin materii prime. Salariul mediu (4.605, respectiv 3.416 euro) le permite locuitorilor acestor ţări să-şi cumpere 3.388 respectiv 2.827 litri de carburant, în contextul în care un litru de benzină costă 1,36 euro şi 1,21 euro. Locul trei dintre ţările analizate îl ocupă Norvegia, unde cu un salariu de 3.379 euro un locuitor poate cumpăra 1.989 litri de benzină, la preţul de 1,70 euro litrul. Următoarele în clasament sunt tot ţările care au printre cele mai mari salarii medii nete din Europa, respectiv Suedia, Irlanda, Austria şi Germania.

România versus vecinii

România se află în partea de jos a clasamentului deoarece, deşi preţul benzinei este apropiat de media europeană, salariile sunt mici, aşa că un român poate cumpăra numai 559 litru de benzină de 5,5 lei/litru (1,16 euro) cu salariul de 3.075 lei (647 euro). Ţara noastră stă mai prost decât mulţi dintre vecinii din Europa Centrală şi Sud Est. Mai precis, locuitorii din Slovenia şi Slovacia, Cehia, Polonia şi Croaţia pot cumpăra mai mulţi litri de benzină din salariile lor. De asemenea, statistic, un român se află în clasificarea generală mai jos decât un ungur (locul 29 şi 618 litri). În schimb, România se află cu mult deasupra Republicii Moldova în clasament (locul 40 şi 295 litri) şi puţin peste Bulgaria (locul 34 şi 454 litri).

În toată partea de jos a clasamentului se pot găsi ţări precum Republica Moldova, Ucraina sau Albania, în care posibilităţile salariului mediu pe economie nu întrec 300 de litri de benzină, adică o zecime din ceea ce îşi poate permite liderul clasamentului.

Cea mai ieftină şi cea mai scumpă benzină din Europa

Cea mai ieftină benzină o putem cumpăra în cea mai bogată ţară în materii prime – Rusia. Acolo, în medie, un locuitor plăteşte pentru benzină 0,63 euro, după schimbarea valutei din ruble. Cu toate acestea, cu un salariu mediu net de 555 euro, un rus îşi permite doar 887 litri de benzină. A doua cea mai ieftină benzină se găseşte în Belarus, de numai 0,69 euro litrul.

În schimb, cea mai scumpă benzină se găseşte în Norvegia, unde un locuitor plăteşte 1,70 euro pe un litru de carburant. Top trei este completat de Islanda, unde un locuitor scoate din buzunar 1,67 euro pentru un litru de carburant şi Olanda, unde un litru de benzină costă 1,64 euro.

Liderii mondiali

În cadrul căutării liderului mondial, în ceea ce priveşte cantitatea de benzină care poate fi cumpărată, au fost analizate preţurile şi salariile în peste 100 de ţării ale lumii, pe 6 continente. Liderul acestui clasament este Venezuela, unde un litru de benzină costă 0,000000002 euro, iar cu salariul mediu pe economie, care este de 26 euro, se pot cumpăra… peste 14 miliarde de litri. Însă este acesta un motiv de bucurie pentru ţara cea mai chinuită de hiperinflaţie şi criză?

Liderii reali ai clasamentului sunt ţările din Golful Persic. În Qatar, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite, preţurile unui litru de benzină oscilează între 0,4–0,6 euro, iar cu salariul mediu pe economie, se pot cumpăra între 4.900 şi 6.500 litri de benzină.

Poziţia înaltă ocupată de ţări precum SUA şi Canada poate fi explicată nu numai cu nivelul ridicat al remuneraţiei, dar şi cu cantitatea de ţiţei pe care o deţin. În schimb, Elveţia şi Luxemburg se caracterizează doar cu venituri mari.

Cea mai mică cantitate de benzină cu salariul mediu pe economie, se poate cumpăra în Madagascar (42 litri), Tadjikistan (131 litri) şi în Zambia (137 litri)

Un exemplu curios, îl reprezintă Nigeria. Deşi este o ţară care deţine şi exportă destul de mult ţiţei şi se poate lăuda cu unul dintre cele mai mici preţuri pentru un litru de benzină (0,36 euro), totuşi salariul mediu pe economie scăzut, de 179 euro, nu permite locuitorilor acestei ţări, să cumpere cantităţi mari de combustibil (501 litri).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite