Cât de legale sunt taxele pentru animalele de companie crescute la bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesorii pentru animalele de companie

Deşi există milioane de iubitori de animale în România, legislaţia ţării nu oferă prevederi clare în ceea ce priveşte taxarea celor care cresc animalele de companie la bloc. De cele mai multe ori, sunt asociaţiile de proprietari care iau o decizie, însă şi proprietarii animalelor pot avea un cuvânt de spus dacă li se cere vreo taxă.

Potrivit statisticilor europene, există aproximativ 4,15 milioane de câini de companie în România, însă există şi proprietari de pisici sau de alte diverse animale de companie în ţară. Spre comparaţie, în Marea Britanie sunt 8,5 milioane de câini, în condiţiile în care această ţară are o populaţie de peste trei ori mai mare decât cea a României.

Însă legislaţia din ţara noastră privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari nu reglementează în mod clar situaţia animalelor de companie ce trăiesc la bloc sau a taxelor pe care stăpânii ar trebui să le plătească pentru acestea, scrie avocatnet.ro.

În schimb, Legea nr. 230/2007 permite adunării generale a proprietarilor să adopte o hotărâre în acest sens, prin care să se instituie o taxă pentru animalele ce trăiesc în apartamentele situate într-un bloc. Vizate de aceste taxe nu sunt toate animalele de companie, ci, de cele mai multe ori, doar câinii şi pisicile.

Totuşi, specialiştii atrag atenţia că această măsură poate fi contestată. Art. 26 din actul normativ amintit anterior stipulează că dacă „o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia”.

Aşadar, în legislaţia care reglementează viaţa la bloc nu există prevederi clare privind instituirea unei taxe pentru animalele de companie care trăiesc la bloc, dar permite asociaţiilor de proprietari să ia o astfel de hotărâre. În plus, consiliile locale pot adopta hotărâri prin care să se reglementeze condiţiile în care pot fi deţinute animalele de companie din respectiva localitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite