Cât costă un credit „Prima Maşină“: la 62.000 de lei împrumutaţi, beneficiarii rambursează aproape 69.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care vor să-şi achiziţioneze un autoturism de 62.000 de lei (14.000 de euro) cu un împrumut contractat prin programul guvernamental vor avea de rambursat băncii aproape 69.000 de lei, iar rata lunară va fi de peste 1.100 de lei, timp de cinci ani.

Programul „Prima Maşină“, prin care statul va garanta jumătate din creditul contractat în vederea achiziţionării unui autoturism nou, ar fi trebuit să se lanseze la 1 noiembrie, însă băncile nu pot acorda nici acum acest tip de finanţare, întrucât nu există norme de creditare.

O simulare realizată de Finzoom.ro pe baza condiţiilor anunţate de Guvern arată că, în cazul unui autoturism de 62.000 de lei, un împrumut de 58.900 de euro va avea o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,57% şi o rată lunară de 1.115,57 lei.

Guvernul a modificat, la jumătatea lunii noiembrie, proiectul privind programul guvernamental aprobat cu numai o lună în urmă şi, tot atunci, a stabilit normele de aplicare.

Astfel au apărut noi condiţii pentru solicitantul creditului „Prima Maşină“, dar şi pentru autoturismul ce urmează să fie achiziţionat în cadrul programului.

Condiţii pentru beneficiar

La data solicitării creditului „Prima Maşină“, contractantul trebuie să declare pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou.

De asemenea, solicitantul finanţării trebuie să nu înregistreze restanţe la bugetul consolidat de stat şi la plata altor credite bancare. Împrumutul „Prima Maşină“ se acordă celor care au vârsta de minimum 18 ani.

Solicitantul se obligă să nu înstrăineze autoturismul achiziţionat, fără acordul băncii, pe toată durata de valabilitate a garanţiei.

Totuşi, există unele excepţii: preluarea creditului de către o altă persoană care îndeplineşte toate criteriile programului, achitarea integrală a împrumutului sau înlocuirea maşinii de către asigurător în cazul unei daune totale.

Solicitantul creditului „Prima Maşină“ are obligaţia, la momentul achiziţionării maşinii, să încheie o poliţă de asigurare CASCO, care acoperă cel puţin riscurile de avarii şi de furt, fără franşiză pentru daune totale de avarii sau furt, sau cu o franşiză de maximum 100 de euro (echivalent lei), pentru daunele parţiale de avarii sau furt.

Această condiţie trebuie îndeplinită pe toată perioada de valabilitate a garanţiei.

De asemenea, programul impune anumite condiţii şi pentru autoturismul ce urmează să fie cumpărat în cadrul programului guvernamental.

Acesta trebuie să fie nou, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, să fie achiziţionat de la o persoană juridică cu obiect de activitate în vânzarea de autoturisme, iar preţul maxim este de 62.000 de lei (50.000 de lei plus TVA), echivalentul a 14.000 de euro.

Obligaţii specifice creditului

Cel care achiziţionează o maşină prin împrumut „Prima Maşină“ trebuie să dispună de un avans minim de 5% din valoarea autoturismului, iar costurile totale percepute de bancă nu pot depăşi valoarea indicatorului ROBOR la 6 luni (în prezent, de aproximativ 2%) plus o marjă de 3%.

De asemenea, solicitantul finanţării trebuie să suporte costurile aferente garanţiei oferite de stat.

Acestea au fost incluse într-o „primă de garantare“ compusă dintr-un comision de risc datorat Ministerului Finanţelor, o singură dată, la obţinerea creditului, şi un comision de administrare datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Perioada maximă a creditului este de cinci ani, iar în cazul rambursării anticipate nu se percepe comision.

Rată de 1.100 de lei

Analiştii portalului financiar Finzoom.ro au realizat un calcul prin care relevă care sunt costurile totale pe care trebuie să le suporte o persoană care contractează un credit „Prima Maşină“ în vederea achiziţionării unui autoturism de 62.000 de lei.

În acest caz, valoarea creditului contractat pe o perioadă de cinci ani va fi de 58.900 de lei, iar avansul solicitantului se va ridica la 3.100 de lei.

Dobânda va fi de 5-5,15% pe an (compusă din valoarea indicatorului ROBOR la 6 luni plus o marjă de 3%), în timp ce dobânda anuală efectivă ajunge la 6,57% pe an.

Iar asta pentru că solicitantul va avea de plătit comisionul de risc, care se ridică – potrivit calculelor Finzoom.ro – la 1.472,5 lei, dar şi comisionul de administrare.

Astfel, rata lunară va fi de 1.115 lei, iar valoarea totală de rambursat băncii va ajunge la 68.710 lei, potrivit Finzoom.ro.

Ce maşini se pot cumpăra prin program

Întrucât nu există încă norme de creditare aferente acestui program, băncile nu pot realiza simulări, iar doritorii sunt sfătuiţi să mai aştepte.

Reprezentanţii FNGCIMM anunţă că lansarea programului „Prima Maşină“ va avea loc în perioada imediat următoare.

„Ne face plăcere să anunţăm că FNGCIMM va derula cel mai nou program guvernamental – «Prima Maşină», care va debuta în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Iată, deci, o veste bună pentru toţi cei care îşi doresc să înceapă noul an cu o schimbare în bine şi o nouă maşină“, a declarat Silvia Ciornei, preşedinte-director general al FNGCIMM.

Cei doi producători auto din România, Dacia şi Ford, apreciază că „Prima Maşină“ este un proiect util, opinie împărtăşită încă de la anunţarea programului şi de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

Publicaţia „ProMotor“ a realizat o listă cu autoturisme disponibile pe piaţa locală, care să se încadreze în limita a 62.000 de lei.

Astfel, pe listă se înscriu Citroën C3, Dacia Sandero, Fiat New Panda, Ford Fiesta, Honda Jazz, Kia Rio, Nissan Note, Peugeot 208, Renault Clio, SEAT Ibiza, Skoda Fabia, Suzuki Swift, Toyota Yaris şi Volkswagen Polo.


Vâlcov vrea să extindă programul

Darius Vâlcov, noul ministru al Finanţelor, a declarat, la audierea sa în cadrul Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor de la jumătatea lunii decembrie, că vrea ca în 2015 să extindă programele guvernamentale „Prima Maşină“ şi „Prima Casă“ astfel încât să fie eligibile şi persoanele care nu se află la prima achiziţie.

Vrem să vedem dacă putem extinde «Prima Casă» şi «Prima Maşină» pentru o casă şi pentru o maşină, nu neapărat să fie prima“, a declarat Vâlcov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite