Cât consumă o centrală pe lemne într-o iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centralele pe lemne au devenit în ultima vreme o sursă alternativă de încălzire în România în locul celor pe gaze naturale. „Adevărul“ vă prezintă cât consumă o centrală pe lemne într-o iarnă.

În primul rând, trebuie spus că o centrală pe lemne se pretează pentru zonele rurale, din cauza faptului că ai nevoie de spaţiu extins, eventual în afara casei, pentru a instala centrala în sine şi boilerul, dar şi pentru depozitarea lemnelor. În plus, o astfel de centrală este foarte grea, astfel că este greu de imaginat cum poate fi urcată astfel de centrală de fontă de câteva sute de kilograme la etajul şapte. 

În al doilea rând, consumul unei centrale pe lemne variază în funcţie de mai mulţi factori: suprafaţa care trebuie încălzită, dacă este izolată termic casa, zona în care este construită – la munte, într-o depresiune, la câmpie, etc – dar şi dacă este o iarnă grea sau una mai caldă.

În fine, centralele pe lemne sunt şi ele de mai multe feluri: clasice, cu gazeificare sau pe peleţi.

Astfel, nu există un consum general care să fie luat în calcul atunci când fiecare îşi instalează o centrală pe lemne, din moment ce situaţiile pot diferi foarte mult.

Cât consumă o centrală pe lemne într-o iarnă. Exemple de consum

Producătorii sau comercianţii înscriu de cele mai multe ori consumul de lemne al unei centrale. Spre exemplu, o centrală Viadrus de 30 kW ar consuma 9,6 kilograme de lemn uscat pe oră şi are un randament de 78%, potrivit site-ului Dedeman.

Pentru centralele termice Kordi, consumul este trecut pentru fiecare model, în funcţie de putere, ba chiar este comparat şi cu situaţia în care ar fi ars cărbune. Spre exemplu, o centrală de 10 kW are o eficienţă de 73% pe cărbune şi de 66% pe lemn. În acest caz, consumul nominal de lemn ar fi de 3 kilograme pe oră. Una de 30 kW este şi ea trecută cu 9 kilograme pe oră. 

Site-ul Centrale.ro oferă şi un model de calcul, în funcţie de suprafaţa casei. Astfel, pentru o clădire de 120 de metri pătraţi, cu o înălţime de 2,6 metri ar rezulta un volum de 312 metri cubi ce trebuie încălzit. Cum indicele considerat necesar pentru încălzire este de 50 W/metrul cub, rezultă că este necesară o energie de cel puţin 15.600 W, astfel că centrala trebuie să aibă minim 15,6 kW. O centrală de 15 kW are un consum de 4,8 kg/h. 

Considerând că o centrală funcţionează 14 ore pe zi în sezonul de iarnă, adică lunile noiembrie-martie, rezultă că sunt necesare 10.080 kilograme, adică 10 tone. Un metru cub are între 400 şi 800 de kilograme, în funcţie de esenţă, astfel că ar fi necesari între  12 şi 25 de metri cubi pentru tot sezonul rece. Evident, lemnele mai uscate cântăresc mai puţin, iar cele umede mai mult. De altfel, luând în calcul faptul că o tonă de lemn de fag este 350 de lei pe site-ul Lemnedefoc.ro ar rezulta o factură de 3.500 de lei pe cinci luni de sezon rece.

Pe de altă parte, trebuie menţionat că nu totdeauna toate încăperile trebuie încălzite la fel, respectiv holurile sau sălile nefolisite, astfel că economii pot fi realizate. În plus, nu toate casele au o suprafaţă aşa mare şi nici mereu nu trebuie încălzite 14 ore pe zi. De asemenea, preţul unui metru cub de lemne poate varia în funcţie de zonă, fiind mai ieftin în zonele împădurite, de munte, decât în judeţele de câmpie.

Cât consumă o centrală pe lemne într-o iarnă. Diferenţe între tipurile de lemn

Pe site-ul Centrale-termice.ro există chiar comparaţii între puterea energetică specifică fiecărui tip de lemn, respectiv fag, stejar, arţar, mesteacăn, plop, pin, molid sau brad. De asemenea, există comparaţii şi cu încălzirea pe gaze, GPL sau peleţi.

Producătorul de centrale ATMOS are pe propriul site consumurile calculate chiar şi pe sezon, în funcţie de puterea centralei. Spre exemplu, una de 15 kW consumă într-o iarnă 15 metri cubi, una de 22 kW consumă 22 metri cubi, iar una de 25-35 kW ar necesita 35 de metri cubi.

Cum un metru cub de lemn uscat, deja tăiat şi stivuit într-un palet, costă 350 de lei, fiecare poate calcula factura iernii.

Atenţie! De multe ori lemnele se vând la metru ster, care înseamnă un metru cub de lemne aşezate, dar între ele există aer. Formula de transformare este, însă, simplă: un metru ster este 0,65 metri cubi. Iar un metru cub are 1,65 metri steri. Sau şi mai uşor: trei metri steri înseamnă doi metri cubi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite