Câştigul salarial net al unui român a fost cu 11,2% mai mare de la an la an, dar inflaţia a „mâncat” 5%. Scăderi în sănătate şi la fondurile de pensii private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câştigul salarial al unui român s-a majorat cu 11,2%, în februarie 2018 faţă de februarie 2017, însă creşterea simţită în buzunare a fost de numai 6,2%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). S-au înregistrat şi scăderi de salarii, în special la sănătate, în sectorul bugetar, dar şi în industrie şi la fondurile de pensii private.

Un român încasa în medie în luna februarie un câştig salarial net de 2.487 lei, cu 11,2% mai mult decât luna februarie a anului trecut, arată INS. Însă indicele câştigului salarial real a fost de numai 106,2%. Ceea ce înseamnă că majorarea reală a salariilor, pe care un român a şi simţit-o în buzunare, a fost de numai 6,2%. Asta pentru că inflaţia, respectiv creşterea preţurilor, a „mâncat” restul de 5%.

Şi faţă de luna ianuarie inflaţia a mâncat din salarii. Faţă de luna ianuarie, câştigul salarial net a fost în creştere cu numai 3 lei, în februarie. Indicele câştigului salarial real a fost însă de 99,8% pentru luna februarie 2018 faţă de luna precedentă. Asta înseamnă că, deşi salariile au crescut cu 3 lei, în februarie faţă de ianuarie, românii au avut cu 0,2% mai puţini bani în buzunar, tot datorită inflaţiei care a tăiat din majorări.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta a fost în luna februarie 2018 de 4.128 lei.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6.134 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.499 lei).

În luna februarie 2018, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă.

Unde a crescut şi unde a scăzut salariul net

Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 din sectorul economic s-au datorat acordării de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

·         cu 12,8% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% în fabricarea produselor din tutun;

·         între 3,5% şi 7,0% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), agricultură, vânătoare şi servicii anexe, construcţii, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea echipamentelor  electrice;

·         între 1,5% şi 3,0% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, alte activităţi extractive, alte activităţi de servicii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cercetare-dezvoltare.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime anuale ori pentru performanţe), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

·         cu 7,0% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale);

·         între 3,0% şi 5,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi pe apă, alte activităţi industriale n.c.a.;

·         între 2,0% şi 2,5% în colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea altor mijloace de transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+1,1%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în sănătate şi asistenţă socială (-2,1%) comparativ cu luna precedentă.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite