UPDATE Cartofii şi fructele s-au scumpit cel mai mult în mai, inflaţia anuală a sărit de 1%. Un profesor ASE spune că marii retaileri "şi-au protejat marjele"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele s-au scumpit în medie cu 13% în mai faţă de aprilie
Fructele s-au scumpit în medie cu 13% în mai faţă de aprilie

Media preţurilor de consum – inflaţia – a urcat cu 0,5% în mai faţă de aprilie, iar rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,8% la 1,2%, pe fondul scumpirii tuturor componentelor din coşul de consum (alimente, mărfuri nealimentare şi servicii), potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare.

Trufandalele primăverii, cele mai mari scumpiri

Cele mai mari scumpiri faţă de aprilie au fost consemnate la cartofi şi fructe proaspete, cu câte 13%, fructe şi conserve din fructe - 6,94%, precum şi la legume şi conserve din legume - 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.

La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,2%, măsurată prin IPC, şi la 1,3%, prin IAPC.

"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2014 - mai 2015) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,1%", se spune într-un comunicat al INS.

BNR anticipează o inflaţie negativă pentru vară

Banca Naţională a României estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie, în lunile de vară şi toamnă scăzând spre minus 1%, iar pentru decembrie 2016 proiecţia a fost revizuită de la 2,4% la 1,9%.

Proiecţiile au fost modificate pentru finalul acestui an cu 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din februarie şi cu 0,5 puncte pentru finalul anului viitor.

Acestea nu includ eventuala reducere a cotei generale TVA de la începutul anului viitor de la 24% la 20%, întrucât decizia nu a fost încă adoptată.

"Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anticipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%.
Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit.
Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţinta europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun", a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.


Adrian Mitroi, profesor ASE: „A fost o antepoziţionare a retailerilor“

Creşterea anuală a preţurilor de consum consemnată în luna mai poate fi explicată printr-o antepoziţionare a retailerilor în vederea lunii iunie când a intrat în vigoare scăderea TVA la 9%, consideră Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice, citat de Agerpres.

„Eu cred că a fost o uşoară antepoziţionare în vederea lunii iunie în care se scădea TVA. Aşa că ce n-am dat la pod am dat la vamă. Eu asta cred că este, pur şi simplu un protectorat de către retaileri a marjei lor comerciale.
Ei nu aveau cum să transfere integral sau foarte puţin au transferat şi consumatorului acest beneficiu de fiscalitate. Eu cred că este o poziţionare ante pentru luna iunie, e doar un joc de glezne“, a spus Adrian Mitroi.

El a precizat că se aşteaptă ca în al doilea sau al treilea trimestru inflaţia să fie zero.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite