Care sunt băncile care au primit alocări suplimentare de garanţii pentru credite „Prima Casă“

Care sunt băncile care au primit alocări suplimentare de garanţii pentru credite „Prima Casă“

Până în prezent au fost emise peste 181.897 de garanţii pentru credite „Prima Casă“ FOTO Adevărul

Ministerul Finanţelor a aprobat alocarea suplimentării cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru programul „Prima Casă“ şi a transmis miercuri alocarea pe bănci a plafoanelor atât către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, cât şi către băncile finanţatoare participante.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băncile care au primit plafoane suplimentare sunt Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank. 
 
Până în prezent au fost emise peste 181.897 de garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,50 miliarde de euro, echivalentul a 15,6 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. 
 
Executivul a suplimentat, la 18 mai, plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ cu 500 de milioane de lei, printr-o hotărâre, după ce fondurile alocate iniţial au fost aproape epuizate. În aprilie, mai multe bănci au cerut suplimentarea plafonului pentru „Prima Casă“, în condiţiile în care au epuizat sumele alocate şi aveau în aşteptare mii de cereri din partea clienţilor. Astfel, Ministerul Finanţelor Publice a propus suplimentarea plafonului cu 500 de milioane de lei, iar noile garanţii permit acordarea de credite suplimentare de un miliard de lei prin programul guvernamental.
 
„Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica volumelor garantate în cadrul programului şi de adoptarea legislaţiei privind darea în plată“, se arată într-un comunicat al Executivului.
 
Totodată, Guvernul a stabilit că băncile nu pot prelua cereri de la clienţi, în condiţiile în care s-ar depăşi plafonul, astfel încât să nu mai fie semnate antecontracte de vânzare-cumpărare fără a avea certitudinea garanţiei.
 
Pentru acest an, statul alocase iniţial garanţii de stat de 1,69 de miliarde de lei în cadrul programului „Prima Casă“. Cum statul garantează jumătate din valoarea împrumuturilor acordate prin program, băncile au putut acorda, în acest an, credite cu o valoare totală dublă, de 3,38 miliarde de lei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: