Carburanţii s-au scumpit în România şi s-au ieftinit în Bulgaria. Preţuri mai mici se găsesc şi în Ungaria şi Polonia - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carburanţii sunt mai scumpi în România decât în statele Bulgaria, Ungaria sau Polonia    FOTO Adevărul
Carburanţii sunt mai scumpi în România decât în statele Bulgaria, Ungaria sau Polonia    FOTO Adevărul

Motorina şi benzina costă mai mult în România decât în Bulgaria, combustibilii scumpindu-se în ţara noastră de la începutul anului, deşi la sud de Dunăre s-au ieftinit. Carburanţii sunt mai scumpi pe piaţa românească chiar şi decât în Ungaria şi Polonia, ţări fără producţie proprie.

În timp ce în România preţul carburanţilor creşte, în Bulgaria scade. Scumpirea este mai mare în state ca Ungaria şi Polonia, însă per total acestea au combustibili mai ieftini decât în ţara noastră, potrivit statisticilor publicate de către Comisia Europeană în data de 12 septembrie.

Astfel, motorina costă 1,032 euro pe litru în România, preţul fiind cu 6,67% mai mare faţă de începutul anului, în vreme ce un litru de benzină costă acum, în medie, 1,098 euro, în urcare cu 0,34% faţă de prima raportare din acest an.

Spre compraraţie, în Bulgaria, aceeaşi cantitate de motorină costă acum 0,95 euro pe litru, preţul fiind cu 8,98% mai mic faţă de luna ianuarie. În Ungaria şi Polonia, motorina este acum cu mai bine de 8% mai scumpă faţă de ianuarie, însă este în continuare mai ieftină decât la noi. În Ungaria, un litru de carburant diesel se poate achiziţiona acum cu 1,071 euro, creşterea fiind de 8,55%. În Polonia, preţul este acum de 0,98 euro pe litru, în creştere cu 8,81% faţă de începutul anului.

În Austria, ţara-mamă a grupului OMV, care controlează Petrom, litrul de motorină s-a scumpit cu 7,34% din ianuarie, fiind acum 1,05 euro, mai ieftin decât în România.

Cea mai mare majorare este consemnată în Estonia, unde motorina s-a scumpit cu 12,39% din ianuarie, preţul fiind acum de 1,061 euro pe litru. De asemenea, în Germania, motorina a cunoscut o creştere de preţ de 11,72%, până la 1,115 euro pe litru. Scăderi de preţ au consemnat Cehia (-1,63%, până la 1,026 euro pe litru), Marea Britanie (-3,01%, până la 1,342 euro) şi Malta (-4,92%, până la 1,16 euro pe litru).

Benzină mai ieftină în Bulgaria şi în Ungaria 

În privinţa benzinei, România cunoaşte o majorare de preţ de doar 0,34%, până la 1,098 euro pe litru, în vreme ce la sud de Dunăre s-a ieftinit cu 2,21%, până la 1,02 euro pe litru. În Ungaria, benzina este acum mai scumpă cu 3,5%, dar preţul este în continuare sub cel din ţara noastră, respectiv 1,068 euro pe litru. Acelaşi fenomen se întâmplă şi în Polonia, care a cunoscut cea mai mare majorare de preţ din Uniunea Europeană, de 8,76%, însă preţul mediu este mai mic decât în România, un litru de benzină fiind cotat la 1,025 euro. 

În Austria, benzina se vinde acum în medie cu 1,19 euro pe litru, preţul la pompă fiind mai mare cu 2,85% faţă de începutul anului.

În privinţa scăderilor, şoferii din Malta, Belgia şi Marea Britanie pot achiziţiona acum benzină mai ieftină. Astfel, un litru de benzină costă acum 1,28 euro în Malta (-3,03%), în Belgia, preţul se ridică la 1,25 euro (-3,14%), în timp ce în Marea Britanie, aceeaşi cantitate se comercializează cu 1,31 euro (-3,39%).

Petrolul, scăderi pe burse

Preţul petrolului a scăzut marţi pe bursele internaţionale cu 1,1%, până la 45,46 de dolari pe baril, după ce stocurile din SUA au crescut ca urmare a activităţii mai mari a producătorilor americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenţionale.

Concomitent, Venezuela a anunţat că piaţa este suprasaturată cu 10%, astfel că investitorii nu mai sunt aşa de optimişti în privinţa unui acord privind îngheţarea preţurilor. Ţările membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) au stabilit că se vor întâlni săptămâna viitoare într-o reuniune informală cu alţi producători mari. Rusia, Venezuela şi alte state afectate de preţurile mici ale petrolului doresc o îngheţare a producţiei, însă Arabia Saudită se opune, argumentând că şi Iranul ar trebui să participe la acest efort.

De partea cealaltă, Iranul a scăpat în luna ianuarie de embargoul petrolier impus în urma programului său nuclear, astfel că doreşte să revină la producţia sa anterioară. Concomitent, şi alte state care au suferit perturbări ale extracţiei îşi majorează acum livrările, între acestea regăsindu-se Nigeria şi Libia, ambele fiind state membre OPEC.

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite