Bugetul consolidat pe prima lună a anului a fost de peste 20 de miliarde de lei cu un excedent de 4,7 miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitul pe profit, accizele şi TVA au fostprincipalele surse ale consolidării bugetare pe prima lună a anului
Impozitul pe profit, accizele şi TVA au fostprincipalele surse ale consolidării bugetare pe prima lună a anului

Bugetul general consolidat pe luna ianuarie 2016 a crescut cu 11,1 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a înregistrat un excedent de 4,7 miliarde lei.

Încasările la buget pe prima lună au fost de 20,4 miliarde lei, în special ca urmare a avansului puternic al veniturilor din impozitul pe profit, accize şi taxa pe valoarea adăugată (TVA), în timp ce cheltuielile s-au majorat mai lent, cu doar 8,7%, arată datele publicate, joi seară, de Ministerul Finanţelor, preluate de news.ro.

„Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, se arată în comunicatul Ministerului de Finanţe.

În ianuarie 2016, comparativ cu prima lună a anului trecut, cel mai mult au crescut încasările din impozitul pe profit, cu 48%, însă sumele sunt aferente câştigurilor realizate de firme în 2015. Creşteri importante au fost înregistrate şi la încasările din accize, care s-au majorat cu 19,2% în ianuarie faţă de prima lună din 2015, şi la veniturile din TVA, cu un avans de 17%.

Statul a încasat, în ianuarie, sume cu 11,1% mai mari şi din contribuţiile de asigurări sociale, care alimentează bugetul pensiilor publice. Majorarea vine în condiţiile în care salariile din România au crescut în luna decembrie 2015, comparativ cu finalul anului precedent, în medie cu circa 13%, iar contribuţiile sociale sunt raportate la veniturile brute ale salariaţilor. 

Pe partea de cheltuieli ale bugetului general consolidat, avansul a fost de  8,7%, până la 15,6 miliarde lei. Cel mai mult au crescut, în prima lun din 2016, cheltuielile de personal au crescut cu salariile bugetarilor, cu 26% faţă de ianuarie 2015. Ministerul Finanţelor explică avansul prin creşterea cu 25% a salariilor din sistemul de sănătate şi în domeniul asistenţei sociale, din octombrie 2015, cu 15% a salariilor din învăţământ în decembrie şi cu 10% a salariilor celorlalţi bugetari, tot la finalul anului trecut.

În schimb, statul a cheltuit în ianuarie cu 8,4% mai puţin pentru bunuri şi servicii faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Finanţelor. 

Cheltuielile pentru investiţii au fost, în prima lună a acestui an, de 686,9 milioane de lei, nivel similar cu cel din ianuarie 2015. 

În urma acestor evoluţii, bugetul general consolidat a înregistrat în ianuarie 2016 un excedent de 4,7 miliarde de lei, echivalent cu 0,63% din produsul intern brut (PIB), mai mare cu aproape 20% faţă de nivelul din ianuarie 2015. 

De la 1 ianuarie 2016 au intrat în vigoare mai multe reduceri de taxe şi impozite. Astfel, cota generală de TVA a scăzut de la 24% până la 20%, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită în irigaţii a scăzut de la 24% până la 9%. De asemenea, impozitul pe dividende a scăzut de la 16% până la 5%, aplicându-se şi pentru profitul aferent anului trecut. 

Bugetul general consolidat cuprinde atât bugetul de stat,  din care se fac cheltuielile curente ale statului, cât şi bugetele sociale, categorie în care intră bugetul pensiilor publice şi cel de şomaj. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite