Borza: O nouă criză financiară va izbucni în 2019. Cum se va pregăti România

Borza: O nouă criză financiară va izbucni în 2019. Cum se va pregăti România

Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, apreciază că o nouă criză financiară va izbucni anul viitor, date fiind semnele ce vin dinspre Statele Unite.

"O să vină criza. Şi cum în ultima sută de ani toate crizele globale s-au declanşat în SUA, aşa se va întâmpla şi acum. Există o tendinţă de supraevaluare a activelor companiilor americane. De aici rezultă o oarecare volatilitate şi instabilitate, care, ciclic, la o perioadă de şapte-zece ani de zile, generează o mare criză. În lume sunt peste 350.000 de miliarde de titluri de valoare. E clar că ele nu mai au niciun corespondent în aur sau valute. Sunt doar nişte baloane care, în curând, vor face poc", a spus Borza, la dcnews.ro, avansând ideea că va debuta în a doua jumătate a anului viitor.
 
"Criza se apropie. Ea va debuta în a doua jumătate a anului 2019 şi va ajunge la apogeu în 2020. Noi cum pregătim România de criză? Cu pomeni electorale, indemnizaţii, ajutoare sociale, salarii şi pensii mai mari, deficite bugetare şi de cont curent, inflaţie de 5% şi datorii de 94 miliarde de euro. Există foarte multă autosuficienţă şi mediocritate în sectorul public. Muncim puţin şi prost, dar vrem să fim plătiţi ca în Occident. În economia reală avem un deficit de 500.000 de locuri de muncă, în special pe zona industrială şi de producţie. Învăţământul profesional e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire ", a adăugat Remus Borza.
 
Creşterea economică din România s-a dus pe salarii şi pensii
 
Totodată, deputatul a reiterat că în România s-a înregistrat o creştere economică, însă ea "nu este corect administrată". 
 
"Creşterea economică s-a dus preponderent în salarii şi pensii, care, la rândul lor, au stimulat importurile cu consecinţa creşterii deficitului de cont curent. Majorând veniturile salariale fără o corelaţie cu randamentul şi productivitatea muncii, n-ar trebui să mai fim surprinşi de creşterea explozivă a inflaţiei", a precizat deputatul. 
 
Acesta consideră că "nu mai putem defila cu 1,2 milioane de bugetari. A venit vremea să restructurăm noi acum sectorul bugetar pe criterii de eficienţă, competenţă şi performanţă, altminteri o va face criza mult mai dureros decât am face-o noi azi", a spus deputatul Remus Borza.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: