BNR, pornită împotriva legii privind darea în plată. Aceasta ar avea un impact de 4 miliarde de lei, ar face ca avansul să ajungă la 50% şi ar fi neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei oficiali de top ai BNR au avertizat cu privire la efectele legii privind darea în plată, dar criticii acestora acuză banca centrală că s-a opus eliminării clauzelor abuzive din contractele de împrumut
Trei oficiali de top ai BNR au avertizat cu privire la efectele legii privind darea în plată, dar criticii acestora acuză banca centrală că s-a opus eliminării clauzelor abuzive din contractele de împrumut

Banca Naţională a României (BNR) consideră că legea privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor puse garanţie va provoca o gaură de 4 miliarde de lei în sistemul bancar, oficialii instituţiei crezând că aceasta va afecta regimul proprietăţii, care este garantat prin Constituţie şi va duce la scumpirea creditelor.

„Pentru darea în plată estimăm costuri, aproximativ, de două-trei-patru miliarde de lei“, a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul băncii centrale, la un seminar pe teme economice, potrivit Profit.ro.

Bogdan Olteanu: „Avansul va creşte la 50%“

De asemenea, dacă oamenii vor putea preda băncii casele cumpărate pentru a stinge creditele, atunci se vor scumpi şi împrumuturile noi, a argumentat şi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. El a spus că avansul ar putea ajunge la 50%.

Textul dezbătut de Parlament arată că băncile vor fi obligate să accepte imobilul ipotecat, la cererea debitorului, indiferent de valoarea de piaţă a acestuia, lucru suficient pentru a stinge creanţa. Legea s-ar aplica tuturor contractelor în vigoare aferente persoanelor fizice, potrivit documentului adoptat de Senat.

De asemenea, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a afirmat că o astfel de lege va afecta şi regimul proprietăţii, în condiţiile în care România stă foarte prost la acest capitol, în comparaţie cu statele avansate din Europa.

În acest moment, în SUA se practică acest tip de împrumuturi care stipulează că valoarea garanţiei este suficientă pentru a stinge în orice moment creanţa.

În România sunt aproximativ 250.000 de apartamente cumpărate prin credit ipotecar. 

Argumentul iniţiatorilor legii: nu doar clientul, ci şi banca să îşi asume devalorizarea

„Proiectul de lege oferă posibilitatea unei persoane care s-a împrumutat la bancă şi nu mai poate plăti datoria să treacă în proprietatea băncii bunul care a fost ipotecat, atât şi nimic mai mult.

Deci, banca nu poate să se îndrepte decât către bunul ipotecat, nu ca acum către toate proprietăţile, veniturile actuale şi viitoare, aşa prevede legea”, a declarat deputatul PNL Daniel Zamfir, la momentul avizării proiectului în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor. 

El a afirmat că nu doar clientul, ci şi banca ar trebui să îşi asume riscul devalorizării.

Potrivit proiectului de lege, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate.

Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicarea deciziei de către debitor, creditorul nu-i mai poate urmări pe codebitori sau pe garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a primit avizul favorabil al Comisiei de buget, urmând să ajungă la Comisia juridică pentru raport.

Proiectul de lege a fost adoptat în plenul Senatului cu 105 voturi „pentru“ şi două abţineri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite