BNR a păstrat şi dobânda-cheie, la 1,75%, şi rezervele minime obligatorii - 8% la lei, 12% la valută. ROBOR la 3 luni: 0,81%

BNR a păstrat şi dobânda-cheie, la 1,75%, şi rezervele minime obligatorii - 8% la lei, 12% la valută. ROBOR la 3 luni: 0,81%

Consiliul de Administratie al BNR s-a întrunit joi într-o nouă şedinţă de politică monetară

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de joi să menţină în continuare rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei la 8% şi pentru cele în valută la 12%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dobânda ROBOR la 3 luni, în funcţie de care evoluează costurile creditelor de consum în lei, a scăzut zilele acestea la 0,81%, după un puseu de aproximativ o săptămână în care crescuse de la 0,75% la 0,85% pe fondul rezultatelor referendumului Brexit.

BNR a reiterat gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, arată banca centrală, într-un comunicat.

„BNR monitorizează cu vigilenţă evoluţiile mediului internaţional şi intern, fiind gata să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite, în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi pentru menţinerea stabilităţii financiare“, se menţionează în comunicatul băncii centrale.

O măsură aşteptată de analişti

Analiştii se aşteptau ca banca centrală să păstreze neschimbate instrumentele de politică monetară la a cincea şedinţă din acest an, în condiţiile unor incertitudini generate de votul pro-Brexit, poziţionându-se deocamdată în expectativă.

„Considerăm că BNR va menţine rata de dobândă de referinţă la nivelul minim istoric de 1.75%. Pe de altă parte, banca centrală va continua să semnaleze faptul că este pregătită să lanseze un nou ciclu monetar în acest an (mai ales după evaluarea evoluţiilor recente, externe şi interne, inclusiv a impactului votului pro-Brexit)“, au transmis joi dimineaţă economiştii Băncii Transilvania.

La rândul lor, economiştii ING Bank apreciază că guvernatorul ar putea reitera în cadrul briefing-ului de presă existenţa spaţiului de relaxare a politicii monetare, dacă va fi nevoie după votul pentru Brexit, însă ar putea vorbi şi despre sprijinul pentru o pereche EUR/RON stabilă.

Cum au evoluat politicile BNR

Ultima tăiere pe care a operat-o BNR a avut loc în ianuarie, când a redus RMO în valută de la 14% la 12%.

Dobânda de politică monetară a fost diminuată ultima dată în mai anul trecut, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%. Tot atunci au fost reduse şi ratele RMO pentru pasivele în lei cu două puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este de +/-1,5%.

Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,25% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3,25% pe an.

Comunicatul detaliat va fi prezentat în cadrul unui briefing de presă susţinut de guvernatorul BNR Mugur Isărescu la ora 15.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările