BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 la 3%

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 la 3%

FOTO Arhivă

Banca Naţională a României (BNR) a crescut de la 2,9% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3,1% pentru finalul lui 2020, în contextul în care anticipaţii inflaţioniste pot fi rapid deteriorate în viitor, iar OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut pune deja presiune pe inflaţie, a anunţat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ştiri pe aceeaşi temă

În noiembrie, BNR a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul anului trecut şi a estimat un nivel de 2,9%, în creştere de la 2,7%, pentru decembrie 2019.

În ianuarie, Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat că rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în decembrie 2018 la 3,27%, de la 3,43% în noiembrie, în condiţiile în care gazele naturale s-au scumpit cu 16,61% faţă de aceeaşi lună a anului 2017.

Luni, Isărescu, a subliniat că inflaţia este sub control, dar situaţia se poate deteriora rapid.
„Deteriorarea anticipaţiilor poate avea loc foarte rapid. (...) Când vine cineva şi-ţi blochează dobânda prin OUG, ce impact poate avea asupra inflaţiei? Se duce în sus”, a spus Isărescu, făcând trimitere la OUG-ul anunţat de Guvern la finalul anului trecut, care a impus o taxă pe activele bancare legată de evoluţie indicelui ROBOR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: