BNR va lansa, în premieră, o bancnotă cu chipul unei femei. Ce valoare va avea şi pe cine celebrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnote bancnota bani leu lei romania FOTO Shutterstock

BNR va lansa în premieră o bancnotă cu chipul unei femei, anunţul fiind fpăcut chiar de europarlamentarul român Corin Creţu, care a şi precizat care va fi valoarea bancnotei şi pe cine celebrează.

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă - să sperăm, după multe amânări - Banca Naţională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria ţării. 

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi şi multă perseverenţă, a iniţiat şi susţinut campania “Femei pe bancnote" - graţie căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor şi în recunoaşterea contribuţiei substanţiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa şi sper ca exemplul ei, precum şi al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european”, a scris Corina Creţu.

Demersurile datează din 2018

Jurnalista Janina Nectara a lansat în toamna anului 2018 o petiţie către guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu, care are ca scop ca în acest an să avem pentru prima dată o femeie pe o bancnotă românească.

Potrivit acesteia, „Femei pe Bancnote” este un demers de mândrie naţională, România având femei remarcabile, care au contribuit la realizarea României moderne şi cărora le datorăm o mare parte din progresul nostru. 

Propunerile erau Regina Elisabeta şi Ecaterina Teodoroiu

„Prin petiţia creată, l-am invitat pe domnul Mugur Isărescu ca, în acest an istoric, să scrie chiar domnia sa istoria României şi să rămână în memoria colectivă drept primul Guvernator al Băncii Naţionale a României care dă ordin de emitere a unei bancnote cu efigie feminină sau, mai simplu, primul bărbat din istoria României care recunoaşte oficial meritele femeilor excepţionale”, declară Janina Nectara. 

Ecaterina Teodoroiu

Preşedintele SUA, Barack Obama a declarat că a pune şi chipuri feminine pe bancnote este o idee excelentă. În mandatul său a fost luată decizia ca eroina Harriet Tubman să apară pe dolarul american. 

Ţări precum Japonia, Canada, Israel, Mexic, Filipine, Turcia, Australia sau vecina noastră Ucraina au deja femei pe bancnote.  

„Aşteptăm răpunsul domnului Guvernator, care ne va arăta ori că România lui 2018 nu e încă pregătită să lase prejucăţile în trecut, ori că e gata să se alinieze valorilor viitorului, care sunt cele de egalitate de şansă şi de meritocraţie. Fie că sunt bărbaţi, fie că sunt femei, persoanele merituoase ale ţării, trebuie să fie recunoscute, pentru că succesul lor este succesul României. A refuza recunoaşterea succesului româncelor înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are”, scria atunci Janina Nectara. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite