BNR dă încă un impuls creditării şi reduce dobânda-cheie la un nou minim istoric, de la 3,25% la 3%

BNR dă încă un impuls creditării şi reduce dobânda-cheie la un nou minim istoric, de la 3,25% la 3%

Şedinţa de politică monetară este ultima care are loc în această formulă a Consiliului de Administraţie, acesta urmând să fie schimbat începând cu 8 octombrie FOTO Adevărul

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis marţi, în şedinţa de politică monetară, să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, un nou minim istoric, dar şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinându-le la acelaşi nivel pentru valută.

Ştiri pe aceeaşi temă

"În şedinţa din 30 septembrie 2014, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an de la 3,25% începând cu data de 1 octombrie 2014 şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută se menţine la nivelul de 16%", se arată într-un comunicat al BNR.
 
Banca centrală a păstrat formula de "gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar".
 
Totodată, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piaţa monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
 
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se va menţine la 0,25% pe an.
 
"BNR reiterează că utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură a asigura îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi menţinerea stabilităţii financiare", se mai spune în comunicat.
 
Analiştii financiar-bancari estimau că Banca Naţională a României va reduce, în şedinţa de politică monetară de marţi, nivelul dobânzii cheie de la 3,25% la 3%, în timp ce rezervele minime obligatorii s-ar putea menţine constante, la 12% pentru pasivele în lei şi 16% pentru valută.
 
Consiliul de Administraţie al BNR a decis la începutul lunii august să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, şi să menţină rezervele minime pentru pasivele în lei şi valută, la 12%, respectiv 16%. Totodată, BNR a redus din nou prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.
 
 

Mai puteţi citi: 

 

 

 
 
  
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările