BNR forţează băncile să crească dobânzile la depozite. Isărescu: „Nu ne-au ascultat, le mai spunem o dată. Vor constata că nu au încotro“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu FOTO Mediafax
Mugur Isărescu FOTO Mediafax

Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat vineri că, deşi a tot îndemnat băncile să crească dobânzile la depozite, acestea nu au ascultat, aşa că BNR ar putea să nu mai injecteze bani în piaţă la vară, moment în care băncile nu vor mai avea încotro decât să majoreze remuneraţia la depozite.

„Pedala pe care am apăsat-o a fost acest control întărit al lichidităţilor pentru a transmite băncilor să nu descurajeze economisirea prin dobânzi scăzute, ci să o încurajeze prin rate mai mari de dobândă la depozite bancare. Că nu ne-au ascultat încă, le mai spunem o dată, pur şi simplu trebuie să constate că vor găsi din ce în ce mai greu bani pe piaţa monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

El a precizat că, probabil spre sfârşitul verii, băncile vor constata că nu au încotro şi vor majora ratele de dobândă la depozite. Referitor la nivelul la care ar putea ajunge dobânzile la depozite, guvernatorul a explicat că „cel puţin până la nivel dobânzii de politică monetară”, în contextul în care acum dobânda cheie a BNR este de 2,5%. Ele sunt cu un procent sub dobânda cheie, în prezent, a precizat Isărescu.

„Băncile probabil în perioada de vară vor constata că nu găsesc bani mai ieftini de 2,5%, acesta este nivelul minim la care noi dăm lichiditate în sistem. Nivelul maxim este 3,5%, la Lombard (rata dobânzii aferente facilităţii de creditare). Dacă BNR va considera că este bine să nu facă chiar în situaţii de deficit de lichiditate injecţii, ci să vină băncile să ia lichiditate numai la Lombard la 3,5%, cu atât mai mult. S-ar putea să nu facem nicio operaţiune de injecţie de lichiditate la 2,5%, să vină să ia la Lombard la 3,5% şi atunci vom vedea. Un bancher spunea că «de ce să mişcăm noi dobânzile, că e inundaţie de lichiditate»”, a clarificat guvernatorul BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite