Bitcoin a atins cel mai mic nivel din ultimele şase luni. Ce influenţă a avut propunerea Rusiei

Bitcoin a atins cel mai mic nivel din ultimele şase luni. Ce influenţă a avut propunerea Rusiei

Bitcoin a scăzut abrupt şi a atins vineri la cel mai redus nivel din ultimele aproximativ 6 luni. Declinul este influenţat de creşterea aversiunii la risc a investitorilor, inclusiv propunerea băncii centrale a  Rusiei de a interzice operaţiunile cu criptomonede pe teritoriul ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cea mai importantă criptomonedă a atins un minim 37.728 dolari, revenind apoi uşor pest 38.000 de dolari, arată datele Coindesk, citate de profit.ro.
 
Chiar şi aşa, moneda rămâne în scădere cu circa 10% faţă de joi. Bitcoin este cu circa 45% sub maximul istoric, de circa 69.000 de dolari, atins în luna noiembrie.
 
Per ansamblu, piaţa criptomonedelor a pierdut circa 200 de miliarde de dolari în ultimele 24 de ore. Ether, a doua criptomonedă ca importanţă, scade cu peste 12% în jurul orei 16:00, ora României, la circa 2.800 de dolari.
 
Banca Centrală a Rusiei a propus interzicerea folosirii şi minării criptomonedelor pe teritoriul rusesc, citând ameninţările la adresa stabilităţii financiare, a bunăstării cetăţenilor şi a suveranităţii politicii sale monetare, transmite Reuters.
 
Este cea mai recentă măsură severă contra criptomonedelor pe plan global, după ce guvernele, din Asia şi până în Statele Unite, şi-au exprimat temerile că monedele digitale exploatate în mod privat, extrem de volatile, ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, scrie Reuters
 
De ani de zile Rusia este contra criptomonedelor, spunând că ele pot fi folosite în operaţiuni de spălare de bani sau de finanţare a terorismului. În cele din urmă le-a acordat statul legal în 2020, dar a interzis folosirea lor ca mijloc de plată.
 
Banca Centrală a Rusiei susţine că cererea speculativă a determinat creşterea rapidă a criptomonedelor, care indică caracteristicile unei piramide financiare, şi a avertizat asupra potenţialei bule pe piaţă, care ar ameninţa stabilitatea financiară şi cetăţenii ruşi.
 
Instituţia a propus împiedicarea instituţiilor financiare în realizarea de operaţiuni cu criptomonede şi a precizat că trebuie dezvoltate mecanisme pentru blocarea tranzacţiilor, menită să ducă la cumpărarea sau vânzarea de criptomonede.
 
Interzicerea vizează şi platformele de tranzacţionare cripto. Reprezentanţii Binance au declarat pentru Reuters că sunt decişi să lucreze cu autorităţile de reglementare şi speră într-un dialog cu Banca Centrală a Rusiei privind protejarea utilizatorilor ruşi de criptomonede.
 
Nu sunt luate în calcul restricţii privind deţinerea de criptomonede, a dat asigurări Elizaveta Danilova, şeful Departamentului de stabilitate financiară de la Banca Rusiei.
 
Utilizatorii activi de criptomonede din Rusia au avut un volum anual de tranzacţii de aproximativ cinci miliarde de dolari, a informat instituţia.
 
Anul trecut, cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat restricţionarea criptomonedelor, interzicând platformele de tranzacţionare cripto şi activităţile de minare de criptomonede.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările