Biriş, despre taxarea pensiilor în prag de alegeri: Este praf în ochi, iar pragul de 10.000 de lei este uriaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-zisa „taxă de solidaritate” care va fi impusă pensiilor mai mari de 10.000 de lei este „praf în ochii” electoratului, iar pragul propus este oricum mult prea mare, chiar şi pentru pensii speciale, consideră analistul financiar Gabriel Biriş.

"Taxa de solidaritate"? Nu mai bine îi ziceti impozit? Si de ce să supra-impozitaţi pensiile speciale (pe care tot domniile voastre le-aţi dat şi mai apoi le-aţi tot mărit)? Consideraţi cumva că sunt imoral de mari şi trebuie ajustate prin impozitare? Sau că dăuneaza sănătăţii (naţiei), precum alcoolul şi tutunul? Eu cred că este totusi vorba de praf în ochi, că doar se apropie urmatoarea rundă de alegeri... De ce cred asta?", a scris Biriş pe pagina sa de Facebook.

În primul rând, spune el, pragul este uriaş (10.000 lei), chiar şi pentru pensii speciale, deci numărul celor care îşi vor vedea pensiile ajustate este infim. 

"Deci, chiar şi dacă o fac, va fi doar pentru a putea spune că au ascultat "vocea poporului". În al doilea rând, nu există un proiect, deci pare mai degrabă o idee vânturată ca să testeze opinia publică, decât un proiect pus în dezbatere. Nici cota nu e clară. Mă înşeală memoria sau şi în recent aprobatul (prin OUG) cod administrativ sunt niste pensii speciale? ", conchide specialistul în fiscalitate.

Teodorovici: „Taxa de solidaritate” va fi introdusă pentru pensiile care depăşesc 10.000 de lei

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate“ pentru pensiile speciale care depăşesc 10.000 de lei.

Ministrul a declarat că propunerea a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului“ PSD, însă Teodorovici nu a precizat nivelul acestei taxe.

„O variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit”, a spus Teodorovici, care a precizat că s-a discutat de suma de 10.000 de lei, iar„la ce depăşeşte să se aplice o taxă de solidaritate“.

Ministrul Finanţelor a spus că aceasta este o propunere care a fost „convenită de principiu“ şi că „e o abordare corectă şi logică“.

Actul normativ care urmează să fie adoptat de Guvern va ajunge şi în Parlament care va decide forma finală, a adăugat Ministrul Finanţelor.

Recent, Eugen Teodorovici declara că pensiile speciale vor fi incluse într-un pachet de măsuri privind modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, care va fi discutat în prealabil în Guvern şi Coaliţie şi care trebuie corelat cu rectificarea bugetară.

„Partea de pensii speciale este una dintre măsurile pe care Ministerul Finanţelor Publice o va propune într-un pachet de alte măsuri cu privire la modul în care banul public să fie cât mai bine cheltuit, într-un mod cât mai eficient, cheltuit acolo unde produce valoare adăugată în economie.(...) Eu văd oarecum corelată, ca şi moment, discuţia pe acest pachet de măsuri cu partea de rectificare bugetară, pentru a şti foarte clar care dintre aceste măsuri vor fi acceptate la nivel de Coaliţie şi pentru care trebuie să reglementăm în acest sens şi al căror impact va fi luat luat în calcul pentru ce a rămas din an şi pentru anii care urmează. Adică unele se pot lua pe termen scurt, pe termen mediu sau pe termen lung. Dar va fi o discuţie pe întregul pachet de măsuri”, a explicat Teodorovici la România TV.

Întrebat dacă se va introduce o impozitare progresivă a pensiilor de peste 10.000 de lei, ministrul Finanţelor a răspuns că sunt mai multe scenarii ce vor fi propuse spre discuţie.

Cum s-ar putea aduce mai mulţi bani la buget

Afirmaţiile recente ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, privind impunerea unei „taxe de solidaritate” anumitor categorii de pensionari nu va aduce suficienţi bani bugetului de pensii publice pentru a putea acoperi creşterile succesive din următorii doi ani şi recalculările ulterioare, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

„Măsura ar putea fi aplicată doar câtorva mii de pensionari, puţin peste 5.000, în special celor care au fost angajaţi în cadrul Aviaţiei Civile, care au o pensie medie de 10.875 lei, şi magistraţilor, care încasează în medie 18.180 lei. Chiar dacă le-ar tăia întreaga sumă care depăşeşte valoarea de 10.000 de lei lunar, tot nu se vor strânge prea mulţi bani la stat. Soluţia ar fi, din punctul meu de vedere, tăierea tuturor fondurilor suplimentare, suportate din bugetul de stat, adică din banii tuturor românilor, persoane fizice sau juridice. Atunci economiile ar fi de circa 1 miliard de lei pe an şi ar fi semnificativ”, a declarat sursa citată.

Potrivit calculelor „Adevărul”, sumele încasate lunar de magistraţi (judecătorii şi procurorii ieşiţi la pensie), peste cele bazate pe contributivitate, sunt de peste 64,4 milioane de lei, adică de 5-6 ori mai mari decât cele pe care le-ar fi primit dacă statul nu le-ar fi suplimentat din banii românilor.

Cumulate, beneficiile financiare acordate lunar celor şase categorii de privilegiaţi, pentru care s-au emis legile speciale care în cel mai nefericit caz le dublează veniturile, ar depăşi 80,6 milioane de lei în fiecare lună, bani plătiţi de la bugetul de stat, peste cotele suportate de la bugetul de pensii publice.

Acest lucru înseamnă că, din totalul de 1,263 de miliarde de lei pe an, pe care le încasează toţi cei 9.303 beneficiari de pensii speciale (conform ultelor date ale CNPP din luna mai a.c.), 967,44 de milioane de lei sunt alocaţi de la bugetul de stat şi doar 295, 56 de milioane de lei din contribuţiile plătite de ei cât timp au fost angajaţi.

Spre comparaţie, întregul buget de pensii publice pentru o singură lună este de 5,54 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite