Biriş: Mulţi au depus deja formularele care fac parte din Declaraţia unică. Trebuie văzut care sunt măsurile de tranzit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comasarea formularelor privind veniturile din activităţi independente, într-o singură Declaraţie, începe să stârnească reacţii. Unii contribuabili, care au depus deja o parte dintre formulare, nu ştiu dacă acestea mai sunt valabile. Specialiştii spun că trebuie văzut ce măsuri de tranzit vor lua guvernanţii.

Propunerea Guvernului de comasare a formularelor 200, 201, 220, 221, 600, 604 şi 605 în Declaraţia unică de venit stârneşte deja reacţii.

Unele persoane fizice care au depus deja o parte dintre aceste documente se plâng că nu ştiu dacă acestea mai sunt valabile, temându-se că vor fi nevoiţi să le depună din nou.

“Nu pot avea o parere prea bună despre un formular care apare atât de târziu după încheierea anului. Eu am depus declaraţia 600 în cursul lunii ianuarie, declaraţia 200 şi 220 de aproximativ 10 zile. Ce fac eu? Sau cei ca mine care am depus aceste formulare? Mai depunem încă o Declaraţie 600 în noul format?”, scrie unul dintre contribuabili.

Contactat telefonic, av. Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ne-a spus că aceasta este înttr-adevăr o problemă. “E o cârpeală. Trebuie să vedem ce măsuri de tranzit se vor lua, pentru că mulţi am depus formularele care fac parte din Declaraţia unică”, a spus Biriş.

În ceea ce priveşte comasarea declaraţiilor, specialistul consideră că este un pas înainte, dar trebuie văzute instrucţiunile, care încă nu sunt publice.

“Reducerea numărului de formulare privind veniturile din activităţi independente şi obligativitatea depunerii online a Declaraţiei unice sunt lucruri bune. Rămâne de văzut care vor fi instrucţiunile date de ANAF. Pentru că de data aceasta nu se schimbă Codul Fiscal, va fi un ordin dat de ANAF cu noua formă a acestei declaraţii şi instrucţiunile de completare. Dar până atunci, Ministerul de Finanţe trebuie să stabilească măsurile de tranzit, pentru că toţi am depus formularele care fac parte acum din această declaraţie. Trebuie să ştim ce facem. Le mai depunem o dată, rămân valabile cele care au fost depuse... E o cârpeală. S-au schimbat regulile din mers”, a declarat Biriş.

Dăncilă a spus că noile reguli vor fi supuse dezbaterii publice încă de joi 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi, înaintea şedinţei de Guvern, că Declaraţia unică, document care va comasa 7 formulare de venituri, va fi supusă dezbaterii publice.

“Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS, în cursul anului, se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul. (...) Încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie. Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent. Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate, timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute - 1900 de lei - faţă de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent. Ministerul Finanţelor Publice va face publică toată documentaţia  necesară care va putea fi dezbătută chiar începând de astăzi”, a spus Dăncilă.

Ulterior, Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia presei draftul proiectului de comasare a formularelor şi câteva dintre noile reglementări.

Practic, prin intermediul declaraţiei unice pentru persoanele fizice, PFA-urile şi alţi contribuabili vor declara veniturile realizate în anul anterior, veniturile estimate pentru anul în curs şi contribuţiile sociale datorate pentru anul în curs.

Termenul-limită pentru depunerea declaraţiei unice în acest an va fi data de 15 iulie, iar din 2019 data de 31 martie.

Transmiterea declaraţiei unice se va face atât prin depunerea în format tipărit (doar pentru 2018), cât şi prin depunerea prin Spaţiul Privat Virtual (SPV) şi portalul e-guvernare.ro.

Pentru acest an, guvernanţii vor să introducă bonificaţii pentru contribuabilii care-şi achită mai repede obligaţiile. 

Concret, sumele datorate ar urma să scadă cu:

10%, dacă declaraţia unică se depune prin SPV şi plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018;

5%, dacă declaraţia unică se depune prin SPV şi plata este efectuată integral până la 30 septembrie 2018;

5%, dacă declaraţia unică se depune la unităţile Fiscului şi plata este efectuată integral până la 15 iulie 2018;

2%, dacă declaraţia unică se depune la unităţile Fiscului şi plata este efectuată integral până la 30 septembrie 2018.

Care sunt formularele comasate în declaraţia Unică

formularul 200 (veniturile realizate din România);

formularul 201 (veniturile realizate din străinătate);

formularul 220 (venitul estimat/norma de venit);

formularul 221 (normele de venit pentru agricultură);

formularul 600 (stabilirea contribuţiilor de pensii -- CAS -- şi sănătate -- CASS -- datorate statului);

formularul 604 (stabilirea CASS pentru persoanele fără venituri);

formularul 605 (cererea de stopare a plăţii CASS pentru persoanele fără venituri).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite