Bilanţul primelor patru luni de „dare în plată”: 3.900 de notificări şi 2.600 de contestaţii au ajuns la instanţe

Bilanţul primelor patru luni de „dare în plată”: 3.900 de notificări şi 2.600 de contestaţii au ajuns la instanţe

Instanţele judecă 2.634 de cereri de dare în plată

În primele patru luni de la intrarea în vigoare a Legii dării în plată, pe rolul instanţelor s-au înregistrat 3.907 notificări de dare în plată, 2.634 de contestaţii şi 174 de excepţii de neconstituţionalitate, a spus astăzi Elena Tudose, directorul Institutului de Politici Publice.

Ştiri pe aceeaşi temă


Datele apar în studiul „Efectele legii privind darea în plată la 4 luni de la adoptare”, prezentat astăzi de directorul IPP în cadrul unei conferinţe. Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai. 

Mai mulţi specialişti în drept prezenţi la dezbatere au susţinut că Legea dării în plată favorizează anumite categorii de persoane, beneficiarii reali nefiind cei care au probleme reale de solvabilitate.
„ Majoritatea creditelor pentru care se apelează la darea în plată nu au întârzieri la plata ratelor. 10% dintre debitori au cel puţin două imobile. Există un trend în creştere de a da în plată terenuri”, a afirmat Tudose.

Potrivit datelor prezentate de IPP, 6% dintre debitori notifică instanţele pentru terenuri, în timp ce 15-20% dintre notificări sunt pentru a doua locuinţă.

Pe de altă parte, 40% dintre norificări nu sunt pentru creditele care au restanţe la plata ratelor, iar 17% dintre creditele notificate sunt de peste 100.000 euro.

Statisticile prezentate de IPP arată că o treime dintre notificări nu sunt conforme cerinţelor legii, altele „sunt folosite ca tactici de negociere în relaţia cu banca” sau imobilele date în plată sunt în stare de degradare avansată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările