Benzina s-a scumpit din primele zile ale anului şi fără supraacciza de 7 eurocenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburant a fost amânată, preţul benzinei şi al motorinei a crescut încă din primele zile ale lui 2014 din cauza modificării modului de calcul al accizelor.

Şoferii care credeau că vor scăpa de scumpirea carburanţilor după ce Guvernul a anunţat amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru de benzină şi motorină s-au înşelat. Carburanţii s-au scumpit încă din primele zile ale lui 2014 cu până la 20 de bani. Justificarea vine însă din modificarea, începând cu acest an, a modului de calcul al accizelor, ceea ce presupune costuri mai mari pentru benzinari, acestea fiind transferate clienţilor. 

Dacă până acum accizele se calculau în funcţie de cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 1 octombrie a anului precedent, începând cu 2014, aceste taxe vor fi indexate cu rata inflaţiei. Mai exact, pentru 2014, este luată în calcul rata medie a inflaţiei din luna septembrie, de 4,77%, care se adaugă referinţei de 4,5223 lei/euro anunţate la 1 octombrie 2012. Inflaţia luată în calcul echivalează astfel cu un curs de schimb de 4,738 lei/euro.  

Având în vedere că acciza ocupă, în medie, o pondere de 27% din preţul total al carburanţilor, o majorare a valorii acesteia cu 4,77% presupune o scumpire cu 1,29% a litrului de benzină, respectiv motorină. 

În ultima zi a anului trecut, un litru de benzină Standard 95 se vindea la o benzinărie Petrom din cartierul bucureştean Titan cu 5,78 de lei. Joi dimineaţa, 2 ianuarie, preţul benzinei Standard 95 era în aceeaşi benzinărie de 5,87 lei pe litru, cu 9 bani mai mult sau cu 1,56%, majorare peste cea generată de creşterea valorii accizei. De asemenea, un litru de motorină cu aditivi costa în ultimele zile ale anului trecut 6,33 lei la o benzinărie OMV Petrom din zona Pipera şi a ajuns la un preţ de 6,48 lei imediat după Anul Nou. Mai exact, motorina cu aditivi s-a scumpit cu 15 bani, respectiv 2,37%, peste procentul de 1,29% indus de noul mod de calcul al accizelor. 

Preţul carburanţilor a crescut şi în benzinăriile Lukoil. Dacă în ultimele zile din decembrie motorina Euro L Diesel costa 5,86 lei pe litru, potrivit datelor de pe portalul companiei, joi, preţul acesteia era de 6,08 lei pe litru. Litrul de benzină Euroluk 95 costa 5,61 lei la 30 decembrie, iar joi, 2 ianuarie, preţul era de 5,81 lei.  

Vechiul calcul ar fi generat ieftiniri

Guvernanţii au schimbat în toamna anului trecut modul de calcul al accizelor pentru a genera încasări mai mari la bugetul statului. Chiar dacă leul s-ar fi depreciat în raport cu euro, fluctuaţia nu ar fi putut fi atât de mare încât să echivaleze cu plusul generat de introducerea în calcul a unei inflaţii de 4,77%. Pentru asta, cursul ar fi trebuit să ajungă la 4,738 lei pentru un euro. 

Numai că, din contră, cursul anunţat de BCE la 1 octombrie 2013 s-a situat sub nivelul celui din anul precedent, ceea ce ar fi însemnat încasări mai mici la buget, dar şi preţuri în scădere la pompă. BCE a publicat la 1 octombrie 2013 o referinţă de 4,4485 lei/euro, în scădere cu 7,38 bani (1,63%). Astfel, preţul unui litru de benzină sau motorină ar fi trebuit să scadă cu 0,44%, ceea ce ar fi echivalat cu aproximativ 3 bani.

Guvernul promite supraacciza din aprilie

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au ajuns în ultimele zile din 2013 la o înţelegere şi au amânat introducerea accizei de 7 eurocenţi cu trei luni. 

În timp ce şeful statului a susţinut că amânarea va fi pentru totdeauna, Guvernul menţine angajamentul de a introduce această nouă taxă de la 1 aprilie. Astfel, pe lângă scumpirile generate la început de an de modul de calcul al accizei, introducerea celor 7 eurocenţi va aduce creşteri de preţ de cel puţin 30 de bani.    


Mai puteţi citi: 

Ponta: Am ajuns la un compromis cu Băsescu. Am renunţat pentru trei luni la acciza pe carburanţi Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul şedinţei de Guvern, că a ajuns la un compromis cu preşedintele Traian Băsescu.

Băsescu, despre amânarea introducerii supraaccizei la carburanţi: Cele trei luni vor fi prelungite pentru totdeauna. Când ar trebui introdusă? Sigur e o păcăleală  Acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi, a cărei introducere va fi amânată pentru trei luni, este o taxă „nenecesară“, care ar genera scumpirea alimentelor, a transportului şi în agricultură şi ar afecta românul de rând, a declarat preşedintele Traian Băsescu

Cât pierde statul din revoluţia şoferilor: amânarea introducerii accizei de 7 eurocenţi la motorină produce o gaură de aproape 125 de milioane de euro în buget. După ce a cedat la presiunile transportatorilor de marfă aflaţi în grevă şi a amânat cu trei luni supraaccizarea motorinei, statul va încasa cu peste 120 de milioane de euro mai puţin la buget.

Comisia Europeană: Propunerile alternative la acciză trebuie să aibă acelaşi impact bugetar.Alternativele pe care le propune România în locul accizei de 7 eurocenţi la motorină trebuie să aibă acelaşi impact bugetar ca această taxă, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Tom Bugeţel, cu acciza la Bruxelles. Pe când se potcovea acciza cu 99 de ocale de fier şi se dădeau economiştii Guvernului peste cap să spuie năzdrăvănia că vaca bugetară va da mai mult lapte păscând pe lângă staţia de benzină, Victor Ponta ce-mi făcea?

Cinci produse care te vor costa mai mult în 2014. Pe fondul majorării accizelor începând cu luna ianuarie a anului viitor, câteva produse vor cântări mai greu în coşul zilnic de cumpărături.

Topul scumpirilor la alimente din acest an: fasolea, cartofii şi untul au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri. Rata anuală a inflaţiei a fost în noiembrie de 1,83%, în uşoară scădere de la 1,88% în luna octombrie, preţurile de consum rămânând relativ stabile comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai semnificative scumpiri la alimente s-au înregistrat în primele 11 luni ale anului la fasole boabe, cartofi şi unt.

Băsescu spune că i-a propus lui Ponta să introducă acciza suplimentară pe carburanţi în iunie, dacă nu se închide bugetul, dar premierul nu a acceptat. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că, la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, i-a propus premierului Victor Ponta să nu introducă acciza de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi de la 1 ianuarie, dar dacă nu se închide bugetul să o introducă din iunie, însă acesta nu a vrut.

Cu ce-i momeşte Guvernul pe benzinari ca să nu crească preţul carburanţilor în urma introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru. Guvernul negociază cu reprezentanţii companiilor petroliere scăderea cotei de biocarburant care ar trebui majorată, conform legii, începând cu anul viitor la benzină şi amânarea întregului calendar în care această cotă urmează să crească semnificativ în următorii ani. Propunerile vin în contextul în care Executivul încearcă să convingă benzinarii să nu majoreze preţul carburanţilor ca urmare a introducerii accizei de 7 eurocenţi pe litru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite