Beneficiarii de pensii private şi facultative pot eşalona încasările, de la 1 aprilie

Beneficiarii de pensii private şi facultative
pot eşalona încasările, de la 1 aprilie

FOTO 123 RF

Începând cu data de 1 aprilie, cei care beneficiază de pensii private (Pilon II) şi facultative (Pilon III) îşi pot eşalona încasările, faţă de situaţia actuală când ei puteau doar să primească suma integral, la ieşirea la pensie.

Ştiri pe aceeaşi temă

După adoptarea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicată în Monitorul Oficial norma privind „utilizarea activului personal net al participanţilor la pensiile private”, care prevede că, începând cu aprilie 2018, beneficiarii de pensii Pilon II şi III vor putea opta pentru plata unică sau în tranşe (până acum fiind posibilă doar plată unică).

Pentru tranşe, suma va putea fi plătită în rate egale, de minimum 500 de lei lunar, pe maximum 5 ani - cu excepţia ultimei rate, care este reziduală.

Spre exemplu, dacă un pensionabil (Pilon II şi/sau Pilon III) avea acumulată în fondul de contribuţii personale suma de 100.000 de lei, acesta nu putea decât să încaseze 100.000 de lei în momentul ieşirii la pensie; de acum, această sumă se poate eşalona în încasări de minimum 500 de lei lunar, pe 60 de luni (cinci ani), iar ultima rată, reziduală, ar urma să fie, în acest caz, de 70.000 de lei, potrivit Mediafax.

Există trei situaţii privind plata pensiilor din Pilon II şi Pilon III: pentru limită de vârstă sau anticipat, apoi pentru invaliditate şi pentru deces.

Pensiile la Pilonul III pot fi plătite după ce beneficiarii îndeplinesc trei condiţii: au împlinit vârsta de 60 de ani, au contribuit cu minim 90 de plăţi lunare şi au în cont o sumă minimă acumulată - care va fi stabilită prin lege.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: