Becuri cu LED - avantaje şi dezavantaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Becurile cu LED se bucură de o popularitate tot mai mare în ultima vreme, în principal datorită faptului că sunt „prietenoase” cu mediul, consumând energie puţină şi fiind fabricate din substanţe „curate”.

Becuri cu LED - avantaje şi dezavantaje. Mai eficiente şi prietenoase cu mediul

Unul dintre principalele avantaje ale becurilor cu LED este durata de viaţă. Un astfel de bec funcţionează între 30.000 şi 50.000 de ore, în timp ce un bec obişnuit (incandescent) funcţionează doar 1.000 de ore.

Becurile LED sunt şi foarte prietenoase cu mediul. Din punct de vedere energetic, acestea sunt mai eficiente energetic decât orice altă sursă de lumină (lămpi incandescente, lămpi fluorescente). 

Potrivit specialiştilor, un bec cu LED consumă de două ori mai puţin curent electric decât unul fluorescent şi de zece ori mai puţin decât unul incandescent.

Spre deosebire de alte tipuri de becuri, cele LED nu conţin substanţe toxice precum mercur sau plumb.

Un alt avantaj al becurilor LED este reprezentat şi de dimensiunea redusă, care permite o scădere a volumului instalaţiilor de iluminat. Acestea sunt şi rezistente la şocuri şi nu se sparg, pentru că nu au filament, precum becurile incandescente.

Şi lumina becurilor LED este superioară faţă de cea a altor surse. Acestea emit o lumină albă, naturală, care este mult mai apropiată de cea naturală. 

Mai mult, becurile LED nu emit radiaţii infraroşii şi ultraviolete, nu produc căldură şi nu atrag insecte.

Becuri cu LED - avantaje şi dezavantaje. Mai eficiente, dar mai scumpe

Principalul dezavantaj al becurilor cu LED este preţul, mai piperat decât al altor modele. Un astfel de bec costă, în general, câteva zeci de lei, mult mai mult decât alte tipuri de becuri. Astfel, iluminarea unei întregi case cu becuri cu LED s-ar putea dovedi o investiţie costisitoare. Totuşi, preţul se amortizează destul de rapid prin consumul semnificativ redus de energie.

Un alt dezavantaj al becurilor cu LED este faptul că lumina emisă de acestea este unidirecţională, adică nu se distribuie uniform într-o încăpere. Această problemă a fost remediată, parţial, prin apariţia unor modele noi, care conţin şi un sistem de lentile. Totuşi, pentru a ilumina corespunzător o încăpere este nevoie, cel mai probabil, de mai multe becuri LED plasate în locuri diferite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite