BCR „traduce” contractele de credit pe înţelesul împrumutaţilor. Jurnalişti cunoscuţi au rescris textele, pentru a facilita înţelegerea documentelor

BCR „traduce” contractele de credit pe înţelesul
împrumutaţilor. Jurnalişti cunoscuţi au rescris textele, pentru a facilita înţelegerea documentelor

Banca Comercială Română (BCR) a relansat joi sub o nouă formă contractele folosite cel mai des în relaţia cu persoanele fizice: creditul de consum, cardul de credit şi creditul imobiliar. Inedit este că aceste contracte au fost rescrise, de către jurnalişti cunoscuţi precum Simona Tache, Vlad Petreanu şi Ioan T. Morar, pentru ca oamenii să înţeleagă mai uşor ce conţin documentele.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate acestea, documentele nu vor avea valoare legală, dar vor fi oferite clienţilor, împreună cu contractele de sine stătătoare, pentru a le citi şi înţelege mai uşor.

Format de broşură

Fiecare din textele semnate de celebrii Simona Tache (creditul de consum), Vlad Petreanu (creditul imobiliar) şi Ioan T. Morar (cardul de credit) are formatul unei broşuri. Acestea se vor afla pe birourile tuturor consilierilor de credite BCR din toate cele peste 500 de sucursale din ţară, timp de un an de zile, dar şi pe site-ul BCR. Contractele au fost translatate în alţi termeni decât cei strict bancari şi legali, pentru a facilita înţelegerea şi parcurgerea acestor documente, considerate adesea mult prea stufoase. Cu ajutorul titlurilor sugestive şi al formulărilor colocviale, autorii rezumă cele mai importante informaţii pentru persoanele interesate de aceste contracte de credit.

Ştiu că trăieşti într-o lume nebună şi vitezomană şi că tocmai ai primit în mână un draft de contract. Ai da orice să îţi spună cineva cât mai pe scurt ce scrie în el. Ei bine, exact asta aş fi simţit şi eu, dacă eram în locul tău, şi de-asta sunt aici. Am acceptat provocarea de a-ţi rezuma în cuvinte simple şi cât mai pe scurt ceea ce, în contractul detaliat, e exprimat în limbaj juridic şi în cele mai microscopice detalii, a afirmat scriitoarea, jurnalista şi bloggeriţa Simona Tache.

Am răspuns invitaţiei BCR, deşi nu sunt bancher, nu am studii de specialitate, nu am lucrat nici măcar o zi într-o bancă. Deci, în ce calitate sunt eu aici? În calitatea mea de vechi client al BCR, de peste 20 de ani, neîntrerupt şi de om atent cu banii lui, care caută cele mai bune variante de împrumut şi de depozitare a agoniselii sale. Pentru că, zice folclorul, e mai bine să deschizi ochii decât să deschizi punga. În cele ce urmează, vă invit să deschidem ochii împreună, notează romancierul şi jurnalistul Ioan T. Morar.

Ştiu că vrei să-ţi traducă cineva din legaleza în care este scris contractul stufos pe care ţi-l propune BCR. Să-ţi spună, pe româneşte, ce e bine să faci şi ce nu, ce trebuie să ştii şi ce să alegi. Ei bine, citeşte mai departe, răspunsurile pe care le cauţi sunt aici, promite moderatorul radio, jurnalistul şi bloggerul Vlad Petreanu.

Educaţia financiară reprezintă o prioritate pentru BCR, alături de dialogul deschis cu clienţii, transparenţa şi trecerea experienţei bancare într-o altă dimensiune, mult mai prietenoasă. Este motivul pentru care am demarat această iniţiativă, prima din România în acest sens, o iniţiativă care vine în sprijinul tuturor celor care doresc să obţină un credit. Le mulţumesc Simonei Tache, lui Vlad Petreanu şi lui Ioan T Morar, care au reuşit, prin talentul lor, să transpună în cuvinte simple, amuzante şi umane aceste contracte de credit de care, în general, clienţii se tem, a declarat Dana Demetrian, Vicepreşedinte Executiv Retail şi Private Banking.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările