Banul, ochiul dracului în majoritatea cuplurilor

Banul, ochiul dracului în majoritatea cuplurilor

Foto arhiva Adevărul

Un studiu realizat de  Banca Comercială Română, prin Şcoala de Bani, arată că majoritatea românilor se ceartă din cauza banilor, acuzându-se reciproc fie de cheltuieli prea mari, fie de zgârcenie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetarea arată că, deşi recunosc că au avut neînţelegeri în cuplu din cauza banilor, frecvenţa certurilor este de câteva ori pe an la cei mai mulţi dintre respondenţi (52%), sub 2% fiind cei care se ceartă totuşi săptămânal sau chiar de mai multe ori pe săptămână.
 
Printre subiectele cele mai frecvente de ceartă se numără obiceiurile financiare – cheltuieli prea mari, zgârcenie, cheltuieli uzuale, plan de economii şi decizii majore de achiziţii, se arată în studiu.
 
Pe de altă parte, românii preferă să îşi ţină banii la comun (67%), să administreze împreună bugetul familiei (77%), însă cu toate acestea doar 41% dintre aceştia au conturi de economii comune.
 
”Prin acest studiu ne-am dorit să analizăm, în principal, dacă gestionarea bugetului personal şi deciziile financiare le afectează în vreun fel românilor relaţia de cuplu, mai ales că suntem în preajma sărbătorii iubirii.
 
Ne aşteptam ca banii să provoace neînţelegeri în cuplu, însă dincolo de aceste neînţelegeri vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la importanţa gestionării eficiente a bugetului familiei şi a înţelegerii nevoilor fiecăruia dintre parteneri, astfel încât să trăim în armonie unii cu ceilalţi şi cu banii noştri.
 
Românii au nevoie de instrumente care să-i ajutesă-şi folosească banii, motiv pentru care vom continua şi în 2020 programul Şcoala de Bani, prin care ne propunem să le oferim românilor posibilitatea de a învăţa cum să ia decizii financiare mai bune pentru o viaţă împlinită”, spune Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului Şcoala de Bani.
 
 Concluziile studiului “Banii în cuplu”:
 
  • 60% dintre respondenţii la studiu contribuie în mod egal la cheltuielile în casă;
  • 65% dintre români nu au ascuns niciodată economii sau bonusuri faţă de partener;
  • În ceea ce priveşte stilul de a-şi gestiona banii, 64% dintre respondenţi spun că stilul de a-şi gestiona banii este diferit de cel al partenerului, 51% dintre aceştia menţionând că partenerul este chibzuit, 19% afirmă că este foarte chizuit, iar 25% afirmă că este foarte cheltuitor;
În ceea ce priveşte economiile, 30% pun bani deoparte pentru sănătate şi educaţia copiilor, 25% pentru vacanţe, 26% pentru casă, iar restul pentru pensie, maşină şi alte lucruri;
 
98% dintre respondenţi spun că se consultă cu partenerul înainte de a face achiziţii majore
 
Printre subiectele cele mai frecvente de ceartă se numără obiceiurile financiare – cheltuieli prea mari, zgârcenie, cheltuieli uzuale, plan de economii şi decizii  majore de achiziţii, arată studiul Şcoala de Bani.
 
Studiul “Banii în cuplu” a fost realizat online de către Şcoala de Bani în perioada 14-23 februarie, fiind completat de 1.000 respondenţi, preponderent din mediul urban, cu vârsta între 18 şi 55 de ani.
 
Şcoala de Bani este programul de educaţie financiară al Băncii Comerciale Române. În ultimii doi ani, peste 1.500 de angajaţi ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educaţie financiară, şi au reuşit să ofere astfel de cursuri către aproximativ 370.000 de români. Şcoala de Bani a înscris România în Cartea Recordurilor, organizând cea mai mare lecţie de educaţie financiară din lume. Au participat 13.230 de persoane din 25 de oraşe din ţară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: