Bani insuficienţi pentru plata salariilor bugetarilor. Cum vrea Guvernul să rezolve problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violeta Alexandru ministrul Muncii Inquam Photos / Octav Ganea
Violeta Alexandru ministrul Muncii Inquam Photos / Octav Ganea

Fondurile de salarii aflate la dispoziţia Executivului sunt insuficiente pentru plata tuturor salariilor bugetarilor, chiar acum înainte de Crăciun. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a cerut Guvernului să rezolve situaţia.

Ministrul Muncii Violeta Alexandru a solicitat miercuri, în şedinţa de Guvern, 3.275.000 de lei din Fondul de Rezervă pentru a acoperi cheltuielile de salarizare pentru angajaţii din cadrul ITM-urilor.

„(...) Să putem acoperi cheltuielile de salarizare aferente lunii noiembrie pentru salariaţii Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, respectiv impozitele corespunzătoare”, a spus Alexandru la începutul şedinţei de Guvern.

În urmă cu câteva zile, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a explicat motivele pentru care angajaţii din Inspecţia Muncii (IM) şi din inspectoratele teritoriale de muncă (ITM) au primit salariile diminuate.

Din informaţiile primite în urma discuţiilor cu părţile implicate a reieşit că situaţia a apărut din cauza dezinteresului manifestat de conducerea Inspecţiei Muncii, dar şi din neatenţia angajaţilor din aparatul central al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS), astfel:

1. La rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budăi, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspecţiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de muncă din 2017 şi 2018, dar, fără explicaţie, nu şi pe cele din 2019.

2. Direcţia Buget din MMPS a pus în aplicare această decizie, deşi în buget nu erau prevăzuţi bani de salarii până la sfârşitul anului şi, conform unor înţelegeri verbale, se aştepta rectificarea.

La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei

3. La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, deşi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finanţe, nu s-au primit, întrucât în contul "Drepturi salariale", la momentul vizualizării disponibilului, existau banii care încă nu erau transferaţi pentru plata litigiilor şi nu s-a precizat că acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finanţelor nu a sesizat că sunt două linii bugetare diferite în acelaşi capitol.

"Iată ce se întâmplă pe o schimbare politică şi una de secretar general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi pe înţelegeri verbale necomunicate: sunt afectaţi oameni care nu au nicio vină! Însă, pentru că lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplină din Minister şi din Inspecţia Muncii", a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, potrivit unui comunicat de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite