Bani pentru IMM-uri sau trei metode simple de finanţare a firmelor mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În loc să se concentreze exclusiv pe atragerea de fonduri europene, IMM-urile se pot finanţa, alternativ,  cu banii Iniţiativei comunitare JEREMIE, Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Băncii Europene de Investiţii, este recomandarea specialiştilor UniCredit Ţiriac Bank.

1) Fondurile profetului

JEREMIE e, în mare măsură, varianta englezească a numelui unuia dintre cei mai importanţi profeţi din Biblie, dar şi numele unei iniţiative comunitare care asigură finanţări pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în condiţii preferenţiale. În limbaj bancar, numele profetului se traduce Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE).  În limbajul cifrelor, banii de la JEREMIE garantează în proporţie de 80% valoarea unui credit către un IMM. Iniţiativa JEREMIE în România este finanţată din fonduri structurale UE, respectiv Fondul European de Dezvoltare Regională, prin intermediul POS CCE, Axa Prioritară 1 “Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”, domeniul major de intervenţie 1.2. “Accesul IMM la finanţare”. Acest lucru se traduce printr-un cost al împrumutului mai mic pentru client.

”UniCredit Ţiriac Bank a finanţat IMM-urile cu aproximativ 70 de milioane de euro, până la finele lunii septembrie 2014, prin intermediul iniţiativei JEREMIE, administrată de Fondul European de Investiţii (FEI)”, spune Valentin Boldeiu, coordonatorul pentru fonduri europene în cadrul UniCredit Ţiriac. 

Până acum, circa 250 de IMM-uri au beneficiat de creditare cu garanţie JEREMIE prin UniCredit Ţiriac, valoarea medie a împrumutului ridicându-se la 280.000 de euro. Cele mai multe IMM-uri care au primit împrumuturi prin această iniţiativă, finanţată din Fondul Regional pentru Dezvoltare, provin din comerţ şi producţie (hârtie, metal şi cauciuc). Jumătate din fonduri au mers către companii din Dolj, Bihor, Prahova, Argeş şi Botoşani.

De notat că valoarea maximă a garanţiei este de 1,5 milioane de euro pentru un IMM sau un grup de IMM-uri, iar costul garanţiei JEREMIE este zero. Garanţiile sunt acordate pentru credite fie pe termen mediu (capital circulant, revolving sau non-revolving), fie pe termen lung (invesiţii).

2) Banii verzi  

O a doua formă de finanţare a IMM-urilor, indicată de Valentin Boldeiu sunt fondurile Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) destinate investiţiilor în eficienţă energetică şi în proiecte de energie regenerabilă de mici dimensiuni. UniCredit Ţiriac Bank şi BERD au semnat în luna iulie a anului trecut pentru accesarea unor credite în valoare de zece milioane de euro, destinate investiţiilor de acest fel. Până în februarie 2015, UniCredit Ţiriac Bank mai poate acorda fonduri de până la 8 milioane de euro IMM-urilor care vor să devină ”verzi” din punct de vedere energetic.

Împrumutul de zece milioane euro face parte din Planul Comun de Acţiune pentru Creştere Economică în Europa Centrală şi de Sud-Est, lansat în noimbrie 2012 de către BERD, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială  ca răspuns direct la impactul continuu al problemelor din zona euro asupra economiilor din Europa emergentă şi include angajamente totalizând 30 de miliarde euro, pe o perioadă de doi ani.

Mai în detaliu, investiţiile eligibile sunt cele care aduc economii de energie de minimum 20%. Pentru investiţiile cu o performanţă ridicată funcţionează un grant UE de 15%, iar pentru alte investiţii, grantul european (bani nerambursabili) este de 10%.

În cifre concrete, finanţările au o valoare de până la 250.000 de euro pentru investiţiile mici şi simple şi de până la un milion de euro în cazul investiţiilor complexe.

3) Bani care cumpără (aproape) orice

UniCredit Ţiriac Bank a încheiat un parteneriat comparabil şi cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), de data aceasta destinat nu numai finanţării IMM-urilor (societăţi cu mai puţin de 250 de angajaţi), dar si companiilor cu până la 3.000 de angajaţi şi entităţilor publice. Dacă în cazul firmelor, limitările ţin de numărul de angajaţi, la entităţile publice, acestea se referă la domeniul de activitate. Nu sunt eligibile cele care au ca obiect de activitate producţia de armament, echipamente şi infrastructură pentru poliţie sau armată, echipamente care limitează drepturile individului şi libertatea acestuia. Lista excepţiilor continuă cu entităţi din industria jocurilor de noroc şi a tutunului sau din zone controversate moral sau etic.

Investiţiile finanţabile (nivelul maxim este de 25 de milioane de euro) sunt cele care ţin de achiziţionarea de fabrici şi echipamente, cercetare şi dezvoltare, achiziţia de brevete, sau achiziţia de companii în vederea protejării activităţii economice, cu condiţia ca valoarea tranzacţiei să nu depăşească un milion de euro. De asemenea, acest program de finanţare acoperă şi nevoile de capital circulant pe termen mediu şi lung.

Dobânda preferenţială sau posibilitatea de a negocia termenul de plată sau frecvenţa plăţilor în funcţie de cerinţele de lichidităţi ale companiei se numără printre principalele avantaje ale acordului dintre UniCredit Ţiriac Bank şi BEI. 

În loc de concluzie: Toate aceste variante reprezintă alternative de finanţare destinate în special IMM-urilor in conditii de rate preferentiale de dobanda, fiind complementare programelor operaţionale pentru fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de bugetare 2014-2020. 

Articol realizat cu sprijinul UniCredit Ţiriac Bank. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite