Băncile româneşti, cel mai mare profit de după criza financiară: 4,1 miliarde lei, în doar 9 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
13 pagini de comisioane umflă profitul băncilor - revista presei interne

Profitul băncilor a crescut accelerat în primele 9 luni din an, deşi au înăsprit condiţiile de creditare, în special pentru creditele de consum. Potrivit datelor BNR, în cele trei trimestre, profitul băncilor a atins valoarea de 4,1 miliarde lei, circa 900 milioane de euro, fiind cel mai mare de după anul 2008. Pe de altă parte, rata creditelor neperformante a coborât  la 7,96%, ţinta BNR fiind de 6% până la sfârşitul acestui an.

Sistemul bancar românesc a înregistrat, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2017, cel mai mare profit de la începutul crizei financiare, 4,1 miliarde lei (circa 900 milioane euro), deşi au înăsprit condiţiile de creditare pentru împrumuturile de nevoi personale şi le-au relaxat puţin pe cele pentru credite ipotecare.

Potrivit datelor BNR, în primele 9 luni, activele au atins un nivel maxim, de 406,4 miliarde de lei. Astfel, profitul net obţinut de sistemul bancar a ajuns la 4,1 miliarde de lei, comparativ cu 3,65 miliarde de lei în primele trei trimestre din 2016, şi 2,25 de miliarde de lei obţinuţi în perioada similară din 2015. 

Cel mai mare profit înregistrat la nouă luni din 2017 l-a avut BRD, locul trei din sistem din punct de vedere al activelor, scrie economica.net. Tot francezii de la BRD sunt cei care au înregistrat şi cea mai mare rată de creştere în primele trei trimestre din 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, de 76%. A doua cea mai mare creştere a fost înregistrată de ING Bank, de 35%, ocupantă a locului patru din punct de vedere al profitului net. Singura instituţie de credit care a înregistrat o scădere a profitului net este BCR, cea mai mare bancă din sistem din punct de vedere al activelor.

În ce priveşte rata creditelor neperformante, aceasta a continuat să scadă până la nivelul de 7,96%, comparativ cu 10% la sfârşitul primelor nouă luni în 2016. BNR îşi doreşte ca rata creditelor neperformante să scadă până la nivelul de 6% până la sfârşitul acestui an, pentru a ieşi din zona de semnal a autorităţii europene.

Profit în  creştere, deşi băncile au înăsprit condiţiile pentru creditele de consum

Creşterea profitului cu 1,4 miliarde de lei, în numai trei luni (la sfârşitul semestrului I din 2017 profitul pe sistemul bancar a fost de circa 2,7 miliarde de lei) s-a datorat în mare parte accelerării creditării, în special în zona persoanelor fizice.

Asta în ciuda faptului că, în cel de-al treilea trimestru, băncile au înăsprit condiţiile pentru acordarea creditelor de consum, standardele urmând să fie menţinute la acelaşi nivel şi în ultimul trimestru, după cum a anun ţat BNR.

"Comparativ cu trimestrul anterior, în T3/2017 instituţiile de credit autohtone au relaxat într-o anumită măsură standardele de creditare pentru creditele ipotecare şi le-au înăsprit în cazul creditelor de consum. Deciziile de politică monetară sau prudenţială ale Băncii Naţionale a României, aşteptările privind piaţa imobiliară, modificarea concurenţei din sectorul bancar, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor reprezintă factorii de influenţă ai acestor evoluţii", se arată în documentul BNR.

Principalul factor menţionat de instituţiile de credit care a condus la relaxarea standardelor de creditare pentru creditele ipotecare în T3/2017 este reprezentat de creşterea concurenţei din sectorul bancar. 

Potrivit documentului, băncile au avut în vedere factori precum deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR şi aşteptările privind piaţa imobiliară pentru stabilirea standardelor de creditare pentru acest segment, menţionează sursa citată

Pentru cel de-al patrulea trimestru, băncile anticipează o înăsprire semnificativă a standardelor pentru creditele de consum şi menţinerea constantă a acestora în cazul creditelor ipotecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite