Băncile dau mai greu credite. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au dat mai greu credite ipotecare şi de consum populaţiei, în primele trei luni ale acestui an, şi au crescut şi numărul de cereri de credit respinse, din cauza politicii BNR, a situaţiei financiare a populaţiei şi a aşteptărilor privind situaţia economică, arată un sondaj realizat în rândul băncilor de Banca Naţională a României (BNR).

Raportul BNR subliniază că primul trimestru al anului 2019 a fost marcat de o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare atât pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi pentru creditele de consum acordate populaţiei.

De asemenea, băncile estimează că vor continua să dea credite în condiţii mai dure, în trimestrul următor, standardele de creditare urmând să se înăsprească marginal pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri şi moderat pentru creditele de consum.

Credite ipotecare                                 

Băncile arată că preţul proprietăţilor rezidenţiale a înregistrat în primul trimestru o creştere marginală, contrar aşteptărilor de scădere semnificativă din trimestrul anterior. Pentru următoarele trei luni, băncile anticipează o evoluţie relativ constantă a preţurilor imobilelor.

Cu toate acestea, cererea de credite ipotecare a populaţiei a crescut marginal în primele trei luni, atât pentru achiziţia de locuinţe, cât şi pentru cumpărarea de terenuri, în pofida estimărilor băncilor de scădere semnificativă a acesteia, arată datele sondajului BNR. Băncile estimează că în următoarele trei luni va continua tendinţa ascendentă a cererilor de credite ipotecare, însă cu o intensitate scăzută (creştere marginală).

Pe segmentul ipotecar, termenii creditării au înregistrat modificări după cum urmează: înăsprire marginală asociată spread-ului ratei medii de dobândă faţă de ROBOR 1M şi, respectiv, semnificativă, determinată de ponderea maximă a serviciului datoriei în venitul lunar.

Factorii care determină evoluţia standardelor de creditare pe palierul ipotecar au înregistrat în T1 2019, după trei trimestre în care s-au menţinut constanţi, modificări semnificative. Elementele care au contribuit la înăsprirea standardelor de creditare practicate de bănci au fost deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR şi aşteptările privind situaţia economică generală.

Mai mult, proporţia solicitărilor de credite ipotecare respinse de către instituţiile de credit a crescut semnificativ în primul trimestru din 2019.

Credite de consum

Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ în trimestrul I, în concordanţă cu estimările băncilor din trimestrul precedent. Pentru toate categoriile de credite de consum au fost înregistrate diminuări ale cererii: semnificative pentru segmentele de împrumuturi garantate şi negarantate cu ipotecă şi, respectiv, moderată în cazul cardurilor de credit. Băncile previzionează pentru următorul trimestru diminuarea moderată a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populaţiei.

Standardele de creditare pe segmentul împrumuturilor de consum acordate populaţiei au înregistrat în primul trimestru o înăsprire semnificativă, mai arată sondajul BNR.

Factorii care au contribuit la această dinamică au fost pe de o parte deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, iar pe de altă parte, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei.

Şi rata respingerilor solicitărilor de credite destinate consumului a avansat semnificativ. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite