INFOGRAFIE Majorările salariale au fost erodate de scumpiri. Lefurile bugetarilor au crescut peste inflaţie, bancherii şi angajaţii din IT au fost cei mai afectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din bănci încasează printre cele mai mari salarii din economie, chiar dacă acestea au scăzut semnificativ în ultimul an FOTO Mediafax
Angajaţii din bănci încasează printre cele mai mari salarii din economie, chiar dacă acestea au scăzut semnificativ în ultimul an FOTO Mediafax

Salariu mediu pe economie a crescut cu 4,8% în perioada martie 2012 – martie 2013. În acelaşi interval, preţurile au urcat cu 5,25%, astfel că puterea de cumpărare a românilor a scăzut.

Din martie 2012 până în martie 2013, salariul mediu net pe economie a crescut cu 4,8%, de la 1.543 la 1.617 lei lunar, arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi interval, preţurile bunurilor de consum, agregate cu tarifele pentru servicii, s-au majorat cu 5,25%, astfel că puterea de cumpărare a românilor a continuat să scadă, în ciuda măririlor de salarii. 

Asta s-a întâmplat la nivel de medii naţionale, dar în realitate, cei mai mulţi români au avut creşteri salariale mai mici, dacă nu chiar stagnări sau scăderi, în timp ce avansul preţurilor a fost mult mai mare la produsele de imediată necesitate. Viaţă mai scumpă, cu venituri îngheţate sau mai mici – cu acest fenomen s-au confruntat salariaţii care lucrează în agricultură, turism, imobiliare, energie, construcţii, comerţ, transporturi sau bănci. 

Printre puţinele domenii în care salariile au crescut peste media scumpirilor se numără administraţia publică, sănătatea şi învăţământul. Iar asta pentru că bugetarii s-au bucurat în ultimul an de reîntregirea salariilor tăiate la jumătatea anului 2010. Salariile bugetarilor au fost majorate cu 8% în iunie 2012 şi cu încă 7,4% în ultima lună a anului trecut. 

image

Majorări ale salariilor peste rata inflaţiei s-au înregistrat în intervalul martie 2012 – martie 2013 în industria tutunului, în cercetare, aviaţie, industria extractivă şi în cea auto

Minimul, de şase ori mai mic decât maximul 

Cele mai mari salarii medii pe ramură au fost plătite, în luna martie, în fabricarea tutunului (5.645 de lei), în bănci (3.945 de lei) şi în transporturile aeriene (3.874 de lei), iar cele mai mici – în turism (860 de lei), în industria alimentară (1.028 de lei) şi în cea a lemnului (1.041 de lei). Astfel, cel mai mic salariu oferit în economie, pe ramură, este de peste şase ori mai redus decât cel maxim. De altfel, salariile din industria tutunului au crescut substanţial de la începutul acestui an. Dacă în ianuarie 2013, un salariu net lunar în acest domeniu era de 3.337 lei, acesta a ajuns să fie în martie mai mare cu 70%, marcând un nivel-record şi depăşind pentru prima dată pragul de 5.000 de lei.

Martie: 64 de lei în plus la salariu

Câştigul salarial mediu net a fost în martie de 1.617 lei, în urcare faţă luna februarie cu 64 de lei, respectiv 4,1%. „În luna martie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari“, se arată într-un comunicat al INS. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite