Banca Transilvania, reacţie extrem de dură la „taxa pe lăcomie“: Este o naţionalizare a profiturilor. Nu vom continua planul de achiziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, critică în termeni extremi de duri „taxa pe lăcomie” impusă de Guvern, spunând că este o naţionalizare a profiturilor şi că acesta va stopa achiziţiile pe care banca voia să le facă în România pe viitor.

„Vedem că suntem penalizaţi suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marjă redusă, impusă de Stat. Aceasta, după ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM. Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri si microînterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populaţie, vom suporta costurile taxei”, au declarat reprezentanţii băncii pentru ZF.

Aceştia spun că nu au intenţia să continue planul de achiziţii în România, aşa cum şi-au propus. „Consolidarea sistemului bancar din ţara noastră – la care Banca Transilvania a contribuit prin achiziţia Volksbank România şi Bancpost – este în beneficiul direct al clienţilor, conducând la reduceri de costuri, dar este improbabil ca acest lucru să continue în lumina atitudinii actuale faţă de bănci”, susţin reprezentanţii băncii.

Banca mai critică şi faptul că sunt puţine informaţii în legatură cu taxa pe active şi că Banca Transilvania nu a fost implicată ca partener în discuţiile de până acum. „Cele mai recente informaţii avansate de media despre nivelul taxei nu sunt realiste şi ar duce la dezechilibre imediate şi grave atât în sectorul bancar, cât şi la nivelul întregii economii, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali”, mai explică reprezentanţii.

                                                                                                                                                

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite