Avertismentul unui economist: Pensiile şi salariile sunt deja la un maxim istoric şi, mai devreme sau mai târziu, vor exista şi contra măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal FOTO Mediafax

Chiar dacă românii vor câştiga mai mulţi bani, inflaţia sau dobânzile vor face ca nivelul de trai să fie mai prost, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, care avertizează însă că pensiile şi salariile sunt deja la un maxim istoric şi, mai devreme sau mai târziu, vor exista şi contra măsuri.

„O dată ce am crescut salariile şi pensiile, ele rămân la un  nivel foarte ridicat. Noi, Consiliul Fiscal, atragem atenţia că deja cheltuielile cu salariile sunt estimate să ajungă la un nivel de peste 9% din PIB după metodologia naţională, ceea ce reprezintă un maxim istoric. Va fi un nivel chiar mai mare decât nivelul pre criză, când s-a constatat că acele cheltuieli nu mai pot fi susţinute şi s-a decis, la momentul respectiv, reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%”, a declarat Dumitru, într-un interviu pentru RFI.

El spune că, în momentul de faţă, cheltuielile de personal sunt la maxime istorice, chiar mai mai decât înainte de criză ca procent din PIB.  „Mai zicem că între timp veniturile bugetare au scăzut. Practic, bugetul nostru are o povară din cheltuieli sociale poate chiar mai mare decât o avea la momentul declanşării crizei, în timp ce veniturile sunt chiar mai mici. Acest lucru arată o vulnerabilitate foarte mare”, subliniază preşedintele Consiliul Fiscal.

Potrivit lui Dumitru, toată lumea îşi doreşte şi venituri mai mari şi un nivel de trai mai ridicat, însă „trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna că putem trăi mai bine, în sensul de a avea venituri mai mari, numai dacă economia produce”. „Dacă nu înţelegem nu facem decât să ne facem rău singuri. Nu facem decât să ne furăm singură căciula dacă noi creştem pe hârtie veniturile, salarii, pensii sau orice altceva, dar nefiind acoperite de performanţă economică, acele creşteri vor fi doar în termeni nominali. În termeni reali, ajustat cu inflaţia, veniturile noastre vor fi întotdeauna cuplate la fundamentele economice. Chiar dacă vom avea bani mai mulţi, să zicem că dublăm pensiile în trei ani, cee ce e imposibil din punct de vedere raţional, echilibrul macroeconomic se rupe. Vor fi consecinţe mari la nivel de inflaţie, dobânzi, curs de schimb, astfel încât nu vom trăi mai bine. Poate, dimpotrivă, vom trăi chiar mai prost”, susţine economistul.

El concluzionează spunânc că nimeni nu se poate împotrivi creşterilor de venituri, fiind în natura lucrurilor ca veniturile să crească, dar pe măsură ce performanţa economică se îmbunătăţeşte sau în linie cu performanţa economică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite