Avertisment: Leul se poate deprecia până la 4,54 unităţi pentru un euro din cauza BNR şi a Rezervei Federale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a scăzut dobânda pentru a impulsiona creditarea, dar bancherii au scăzut dobânzile doar la depozite, ceea ce afectează atractivitatea leului
BNR a scăzut dobânda pentru a impulsiona creditarea, dar bancherii au scăzut dobânzile doar la depozite, ceea ce afectează atractivitatea leului

Cursul poate ajunge la 4,54 lei/euro la finalul anului, dacă dobânzile la plasamentele în lei vor mai scădea în urma continuării ciclului de relaxare a politicii monetare de către BNR pentru susţinerea economiei, consideră analiştii casei de brokeraj forex X-Trade Brokers.

Deşi inflaţia se află pe un traseu descendent în România, iar ultimele estimări susţin o creştere economică de 2% pentru anul acesta, în următoarea perioadă leul ar putea cunoaşte o tendinţă mai largă de depreciere, cu mici episoade optimiste, potrivit X-Tade Brokers.

„Scăderea preţurilor producţiei industriale, înregistrată în ultimele luni, sugerează că inflaţia îşi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Naţională are loc să continue în lunile următoare (până la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scăderi ale dobânzii ar susţine economia reală şi, în condiţiile performanţei bune din agricultură, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, însă, reducerea diferenţialului între dobânzile plasamentelor în zona euro şi cele din România, reducând astfel atractivitatea leului pentru investitori”, afirmă, într-o analiză, Claudiu Cazacu, analistul-şef XTB România.

BNR a reluat în acest an ciclul de relaxare a politicii monetare şi, printre altele, a redus de două ori dobânda cheie, de la 5,25% pe an, la 5% pe an (în luna iulie) şi, respectiv, la 4,5% pe an (în luna august).

De asemenea, diminuarea sprijinului monetar de către Rezerva Federală, banca centrală a SUA, va orienta investitorii spre prudenţă, punând presiune pe leu şi pe celelalte monede din centrul şi estul Europei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite