Atenţie, fermieri: 15 iunie este ultima zi în care mai puteţi cere, fără penalităţi, subvenţiile pe suprafaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 15 iunie este prevăzută ca termen-limită pentru depunerea cererilor pentru subvenţiile pe suprafaţă. Începând din 16 iunie, se mai pot depune cereri, dar subvenţia va fi penalizată cu 1% pe ziua de întârziere, iar după 10 iulie nu se vor mai primi cereri pentru anul 2015.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează fermierii că au fost modificate termenele de depunere a cererilor unice de plată, în concordanţă cu prevederile regulamentelor europene.

Aceste termene sunt:

- 15 iunie – dată până la care se depun cererile unice de plată. În următoarele 25 de zile calendaristice, se vor aplica penalităţi de 1% pe ziua lucrătoare, în sensul că subvenţia primită va fi scăzută corespunzător cu zilele de întârziere a depunerii cererii faţă de termenul 15 iunie.

- 10 iulie – dată după care nu se mai primesc cereri.

Cine sunt utilizatorii de păşuni şi fâneţe

Noua definbiţie a utilizatorului de păşuni şi fâneţe este următoarea: „Crescător de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE)/crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, având animale proprii sau ale fermierilor membri înscrise în RNE, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe, conform clasificării statistice a activităţilor economice în UE pentru producţia vegetală şi animală, care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale sau prin cosire cel puţin odată pe an“. 

Sau „Persoană fizică ori persoană juridică de drept privat care are la dispoziţie, în condiţiile legii, suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an“.

Noutatea constă în faptul că utilizatorii terenurilor din categoria de folosinţă păşuni/fâneţe vor putea depune cererea unică de plată pentru terenurile în cauză fără a fi obligaţi să deţină şi animale pentru păşunarea acelor suprafeţe de teren, cu obligaţia de a dovedi activitatea agricolă minimă de cosit cel puţin o dată pe an, prin valorificarea/depozitarea fânului rezultat.

Cum procedează noii solicitanţi

În ceea ce-i priveşte pe fermierii care nu au depus cereri unice de plată în anul anterior, APIA informează că, numai în cazul acestora, calculul estimat al plăţilor directe depăşind plafonul de 5.000 de euro trebuie să-şi poată dovedi calitatea de fermier activ.

Baza legislativă pentru solicitanţii de subvenţii este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului O.U.G. nr.15/2015, pentru modificarea Art. 2 lit. d) din OUG nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Legislaţia completă în ce priveşte depunerea cererii unice de plată pentru anul 2015 poate fi consultată pe pagina oficială web a Agenţiei, la adresa http://www.apia.org.ro/ro/formular-cerere-unica-de-plata-legislatie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite