ASF nu mai poate de grija asigurătorilor: instituţia vrea să scadă plafonul despăgubirilor pentru vătămări corporale, în dauna oamenilor

ASF nu mai poate de grija asigurătorilor: instituţia vrea să scadă plafonul despăgubirilor pentru vătămări corporale, în dauna oamenilor

RCA-ul este obligatoriu şi protejează clienţii în caz de daune materiale sau vătămări corporale. Plafonul este de un milion de euro pentru pagube şi 5 milioane de euro pentru vătămări sau deces

Autoritatea de Supraveghjere Financiară (ASF) vrea să scadă plafonul maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, situat în prezent la 5 milioane de euro, pentru reduce presiunea asupra cheltuielilor asigurătorilor, în creştere din cauza sentinţelor instanţelor.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, recunoaşte că plafonul actual, de 5 milioane de euro, este unul european, dar îl consideră „nerealist“.
 
„Avem o discuţie cu jucătorii din piaţă în privinţa plafonului maxim al despăgubirilor pentru vătămări corporale în baza poliţelor RCA, care este un plafon european, dar unul nerealist, nefezabil şi contraporductiv pentru piaţa din România. Nu am stabilit un alt plafon, am avut consultări pe acest subiect. Vom avea o iniţiativa de modificare a acestui plafon. Trebuie să luăm în calcul istoricul daunelor de acest fel. Iniţiativa legislativă nu încalcă prevederile UE, care cred că sunt indicative şi nu obligatorii. De asemenea, statele membre UE au dreptul să-şi adapteze normele la specificul naţional“, a afirmat Negriţoiu.
 
Cum s-a ajuns aici
 
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este un contract prin care persoanele prejudiciate în urma unui accident auto produs din vina conducătorului auto asigurat primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite.
 
Scopul poliţei este ca persoanele păgubite să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba.
 
Legislaţia stabileşte un plafon maxim al despăgubirilor de 5 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
 
Armonizare cu legislaţia europeană
 
Potrivit datelor ASF, volumul despăgubirilor pentru vătămări corporale şi daune morale a crescut puternic în ultimii şase ani, urcând de la 3% în 2008 la circa 25% din totalul plăţilor la sfârşitul lunii martie a acestui an.
Evoluţia este şi urmarea faptului că România a armonizat din 2012 cu legislaţia europeană limitele de despăgubiri pe care instanţele le pot acorda victimelor accidentelor sau urmaşilor acestora, dacă nu se ajunge la un acord amiabil.
 
Daunele materiale provocate de accidente pot fi despăgubite până la 1 milion de euro, iar cele pentru vătămări corporale şi decese (despăgubiri morale) se pot ridica şi la 5 milioane de euro.
 
Asigurătorii încearcă de mai mult timp să impună un ghid de despăgubiri care să reprezinte o referinţă pentru instanţele din România.

Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările