ASF va controla din nou modalitatea de calcul a primelor pentru poliţele RCA, după ce asigurătorii s-au pus pe scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va demara un „control de urgenţă“ la societăţile de asigurări care vând poliţe de răspundere civilă auto (RCA), după ce mai multe companii din domeniu au anunţat că vor majora tarifele, scrie Profit.ro.

Intervenţia autorităţilor vine după majorarea substanţială a primelor pentru asigurările RCA vândute transportatorilor transportatori.

Marius Vorniceanu, vicepreşedintele responsabil de asigurări al instituţiei, a afirmat că ASF nu poate interveni în stabilirea preţurilor, dar spune că, vor fi verificate toate formulele de calcul pentru RCA.

„Sunt deja trei societăţi de asigurare care au înştiinţat ASF că vor majora primele pentru RCA. Noi nu putem interveni asupra preţurilor, însă nu ne dorim ca ele să crească până la niveluri care nu pot fi suportate de clienţi. Începem un control de urgenţă, cu specialişti actuari, pentru a vedea cum îşi stabilesc preţurile cele nouă societăţi autorizate să vândă RCA”, a arătat, vicepreşedintele ASF, potrivit sursei citate.

Instituţia intenţionează să angajeze patru specialişti în domeniu. 

Majorările de tarife pentru poliţele RCA vin după ce, asigurătorii au crescut tarifele şi la finele anului trecut. La acel moment, ASF a realizat un alt control. Ulterior, în 14 ianuarie, ASF a eliminat o normă care stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creşterii tarifelor.

Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor de la acel moment, a cerut ASF reglementarea situaţiei poliţelor de răspundere civilă auto, după ce a constatat că, în cazul tinerilor, asigurările RCA ajung în unele cazuri să coste mai mult decât maşina. Ulterior, şi fostul premier Victor Ponta s-a alăturat acestui demers, el spunând că „o maşină nu este un lux“ pe care doar unii să şi-l permită.

Ulterior, au existat mai multe proteste ale şoferilor împotriva asigurătorilor şi a ASF, unul chiar în faţa Parlamentului.

Pe segmentul poliţelor RCA activează zece companii, şi anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa. Astra Asigurări nu mai are dreptul să vândă poliţe RCA, ASF decizând intrarea acesteia în faliment.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite