Aproape 40% din populaţia România suferea de lipsuri materiale, în 2015

Aproape 40% din
populaţia România suferea de lipsuri materiale, în 2015

FOTO Cristian Munteanu

În România anului 2015, aproape 40% din populaţie suferea de lipsuri materiale, mai rău în Uniunea Europeană stând doar Grecia şi Bulgaria, arată institutul european de statistică Eurostat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oameni sunt consideraţi a suferi de privaţiuni materiale dacă nu îşi pot permite cel puţin trei dintre următoarele nouă lucruri: să îşi plătească chiria, ipoteca sau facturile, să îşi încălzească locuinţa, să facă faţă unor cheltuieli neaşteptate, să mănânce carne sau proteine în mod regulat, să meargă în vacanţă, să deţină un televizor, o maşină de spălat, un autoturism, un telefon.

În România, la nivelul anului 2015, procentul celor care se încadrează aici era de aproape 40% din populaţie, fiind întrecuţi doar de bulgari, cu aproape 50%, şi de greci, cu peste 40%. 

Dintre cei 40%, jumătate, respectiv circa 23% din populaţie, sufereau însă de privaţiuni materiale severe (indicatorul european al sărăciei, n.r.), adică nu îşi permiteau cel puţin patru din cele nouă lucruri.

La bulgari, acest procent este chiar mai mare, de 33% din populaţie, în timp ce la greci era de 22%.

La nivel european, unul din şase cetăţeni suferea de lipsuri materiale. Mai puţin de unul din zece sufereau de privaţiune materială în Olanda sau Austria (8,2%), Danemarca (8,1%), Finlanda (7,7 %), Luxemburg (4,9%) şi Suedia (2,8 %). Elveţia, Islanda şi Norvegia aveau de asemenea rate scăzute ale privaţiunii materiale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările