Apocalipsa de doi bani a leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda naţională s-a prăbuşit pentru câteva ore, în noaptea de miercuri spre joi, cursul de schimb atingând un prag psihologic de 4,80 lei pentru un euro, însă guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a îndemnat la calm, spunând ironic că orice „depreciere de doi bani“ este trecută drept o apocalipsă.

Euro a crescut puternic pe piaţa interbancară în noaptea de miercuri spre joi. Pentru câteva ore, moneda europeană a fost cotată la peste 4,80 lei, potrivit datelor Bloomberg. Acesta era un prag psihologic care nu a fost atins până în prezent. Mişcarea a fost de asemenea o culminare a tendinţei recente a leului de a se deprecia, tendinţă care este de aşteptat să continue.

Interesant este, de asemenea, faptul că atingerea pragului psihologic a avut loc în toiul nopţii, iar BNR nu a putut interveni. Cu câteva luni în urmă, Mugur Isărescu mărturisea că BNR se teme de atacuri asupra leului care au loc noaptea. „Şi asta s-a întâmplat atunci când s-a dus euro de la 4,72 la 4,76 lei!”, spunea Isărescu, în februarie.

Joi dimineaţă, cursul de schimb a coborât sub pragul de 4,8 şi a rămas la un nivel inferior pe tot parcursul zilei. Miercuri, Banca Naţională anunţase un curs de referinţă de 4,7792 lei/euro. Joi, moneda naţională s-a apreciat uşor, cursul valutar anunţat de BNR fiind de 4,7788 lei/euro.

Isărescu: Depreciere de 2 bani, la propriu şi la figurat

Mugur Isărescu a ironizat joi situaţia, spunând că până şi o depreciere de 2 bani „la propriu şi la figurat“ este trecută la capitolul „recorduri“ şi „apocalipsă“. Guvernatorul a recunoscut însă că tendinţa este una care subliniază dezechilibrele cu care se confruntă România în prezent.  „Probabil cel mai vizibil barometru al existenţei unor dezechilibre fundamentale, precum deficitul de cont curent, dar şi al schimbării de sentiment, al percepţiei, inclusiv din cauza unor factori emoţionali, este piaţa valutară. Iar evoluţiile recente de pe această piaţă, inclusiv cele la nivel regional, sunt relevante. Eu spun relevante şi nu am spus niciodată alarmante. Dar vedeţi, avem obiceiul ca şi o depreciere de doi bani, şi la propriu şi la figurat, să fie trecută la capitolul recorduri, alarmă, apocalipsă şi tot ce vrei”, a afirmat Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite