APAPR: Românii au încasat pensii private în sumă de 149 milioane de lei, până în prezent. Pensia medie de la Pilonul II: 8.625 lei

APAPR: Românii au încasat pensii private în sumă de 149 milioane de lei, până în prezent. Pensia medie de la Pilonul II: 8.625 lei

Peste 17.000 de români au încasat pensie privată de la lansarea Pilonului II până în prezent, sumele virate ridicându-se la 149,6 milioane de lei, a anunţat joi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), prezentând o primă statistică realizată vreodată în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

APAPR a centralizat în premieră datele privind plăţile efectuate de fondurile de pensii private către clienţi şi beneficiari de la lansarea sistemului şi până astăzi. Este vorba despre plăţile făcute în cazuri de:

- deces: către beneficialii legali (moştenitorii testamentari sau conform Codului Civil);

- invaliditate: pensionările în caz de invaliditate nerevizuibilă;

- pensionare (anticipată sau la termen).

Potrivit APAPR, de la lansarea sistemului de pensii private şi până azi, toate aceste plăţi au însumat peste 322 milioane de lei şi au fost efectuate pentru peste 48.000 cazuri de plată (participanţi decedaţi sau ieşiţi la pensie de invaliditate / obişnuită).

Detaliat, pe pensii private şi pensii facultative, situaţia stă astfel:

La Pilonul II de pensii private au fost făcute plăţi către 17.326 de persoane, în sumă de 149.619.860 lei.

Grosier, împărţind suma la numărul de persoane, obţinem o pensie medie privată de 8.625 leipensie încasată într-o singură tranşă de către beneficiarul Pilonului II, după 7-10 ani de cotizare.

La Pilonul III de pensii facultative au fost făcute plăţi către 30.786 de persoane, în sumă de 172.476.072 lei.

Grosier, împărţind suma la numărul de persoane, obţinem o pensie medie facultativă de 5.602 lei.

Potrivit APAPR, plăţile se fac, deocamdată (tranzitoriu până la apariţia unei legi de plată sub forma de anuităţi), fie ca sumă unică, fie sub formă de tranşe lunare egale pe o perioadă de cel mult 5 ani (conform normelor ASF).

citeste totul despre: