ANPC vrea să-i salveze pe datornicii în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Dunca, preşedintele ANPC, susţine că a găsit diverse clauze abuzive în contractele de credite în franci FOTO Mediafax
Marius Dunca, preşedintele ANPC, susţine că a găsit diverse clauze abuzive în contractele de credite în franci FOTO Mediafax

Experţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor ajuta grupurile de clienţi cu credite în franci elveţieni la negocierile cu băncile. Românii cu credite în franci elveţieni vor fi asistaţi de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la negocierile cu băncile dacă se constituie în grupuri, primele întâlniri fiind programate în perioada 2-7 aprilie.

Negocierile cu instituţiile financiare vor fi purtate de către specialişti din cadrul ANPC, ai Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi ai Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, care a luat fiinţă pe Facebook după 15 ianuarie.

Până acum s-au înscris în grupuri de negociere 5.800 de persoane, iar tratativele vor fi duse cu câte două bănci zilnic. „La nivel declarativ, băncile spun că sunt deschise, spun «consumatorii nu vin la noi, nu vin să discute». Şi iată că i-am pus la aceeaşi masă, vreau să văd cu ce soluţii concrete vin băncile, că până acum doar şi-au bătut joc“, a declarat Marius Dunca, preşedintele ANPC.

El a mai afirmat că băncile trebuie să împartă povara cu clienţii, nu doar să o arunce pe toată pe umerii acestora. Băncile cu care se va negocia sunt Bancpost, Banca Românească, Piraeus, Credit Europe, Volksbank, Raiffeisen şi OTP. 

Câte un proces pe zi

Oficialul a mai spus instituţia a primit 240 de reclamaţii privind creditele în franci elveţieni, din care a analizat 176 şi a constatat că toate acestea includeau clauze abuzive. Dunca a anunţat că, dacă băncile nu vor negocia cu clienţii, atunci va demara zilnic câte un proces în instanţă, cu scopul de a elimina clauzele respective. 

Printre abuzurile băncilor constatate în urma sesizărilor se numără modificarea marjei de dobândă, comision de penalizare aplicat la tot creditul, nu doar pentru ratele neplătite, comision de risc, comision de administrare ca procent din suma întregului credit, precum şi comisioane de rambursare în avans. 

Alin Iacob, preşedintele AURSF, a acuzat băncile că soluţiile de restructurare a creditelor, prezentate celor cu probleme, ascundeau diverse capcane, precum prelungirea perioadei de rambursare, ceea ce creşte costurile consumatorului.

Guvernul vrea conversia cu discount 15% şi garanţii de stat

Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, un proiect de lege referitor la conversia creditelor din valută în lei, băncile urmând să acorde un discount de 15% din valoarea în lei după conversia împrumutului, pe care statul îl va garanta în proporţie de 50%, au declarat surse guvernamentale pentru Mediafax. Potrivit acestora, băncile şi-au dat acordul de principiu pe proiectul de lege şi se aşteaptă şi acordul Băncii Naţionale.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite