ANALIZĂ Leul se va deprecia cu 1,5% anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un euro va fi cumpărat cu 4,85 lei anul viitor
Un euro va fi cumpărat cu 4,85 lei anul viitor

Analiştii financiari intervievaţi de Reuters se aşteaptă la deprecierea leului românesc, anul viitor, în contextul în care majoritatea monedelor din Europa Centrală vor întâmpina dificultăţi, arată rezultatele unui sondaj publicat joi de Reuters.

Mai precis, analiştii estimează că leul românesc se va deprecia cu 1,5%, ajungând la un curs de schimb de 4,85 lei/euro, anul viitor, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar şi cel al balanţei comerciale.

Reuters scrie că principalele monede din Europa Centrală se vor lupta să se aprecieze în anul următor, forintul maghiar fiind aproape de valori minime record şi doar coroana cehă fiind estimată să înregistreze un mic câştig.

Încetinirea ritmului de creştere economică este un factor important care afectează monedele regiunii, lovite deja, într-o mare parte din acest an, de creşterea riscurilor globale, precum şi de o dispută comercială mai fierbinte între Statele Unite şi China, dar şi de ieşirea neclară a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Deşi economiile din Europa Centrală au rezistat până acum, încep să se manifeste efectele unei încetiniri în rândul partenerilor comerciali din vest, în special în cazul Germaniei, principalul motor al economiei europene.

Forintul maghiar a pierdut peste 3% de la începutul anului şi a atins un nivel minim record faţă de euro în noiembrie. Moneda fost afectată şi de poziţia slabă a politicii monetare a băncii centrale, deoarece ratele dobânzilor sunt cele mai mici din regiune. Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters au prezis că forintul va pierde aproximativ 1,1% din valoare, până la un curs de schimb de 335 forinţi pentru un euro, în următoarele 12 luni. „Credem că politica monetară a Băncii Centrale a Ungariei este prea relaxată având în vedere tendinţa de deteriorare a contului curent”, a spus Petr Krpata, strategul şef al ING.

Zlotul polonez, cea mai lichidă monedă a regiunii, a fost estimat să se deprecieze cu 0,5%, până la un curs de schimb de 4,30 forinţi pentru un euro, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters. Un motiv de prudenţă îl constituie soarta creditelor ipotecare în franci elveţieni, dar şi impactul acestora asupra sectorului bancar. Zlotul a slăbit săptămâna trecută, după ce un verdict al Curţii Supreme poloneze le-a indus investitorilor teama că împrumuturile ipotecare în franci elveţieni vor fi convertite în moneda locală, în condiţii nefavorabile băncilor.

Singura monedă care a ieşit în evidenţă este coroana cehă, prognozată să se aprecieze cu 0,5%, la un curs de schimb de 25,43 coroane pentru un euro, în următoarele 12 luni. Banca centrală cehă rămâne una dintre puţinele din Europa care încă dezbate dacă ratele dobânzii ar trebui să crească în continuare pentru a lupta împotriva presiunilor inflaţioniste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite