ANALIZĂ Inflaţia mică a mărit puterea de cumpărare. Creşterea salariilor a învins scumpirile din martie 2013 până în aceeaşi lună din 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut, în martie, cu 80 de lei faţă de februarie
Câştigul salarial mediu nominal net a crescut, în martie, cu 80 de lei faţă de februarie

Scumpirile au depăşit creşterea veniturilor doar în câteva domenii de activitate, pe fondul inflaţiei anuale de numai 1% înregistrată în martie. Salariul real mediu a crescut cu 4,6%.

Salariul mediu net pe economie acordat în martie, de 1.706 lei, a fost cu 5,5% mai mare decât cel din aceeaşi lună a anului trecut, iar media scumpirilor – inflaţia anuală – a fost de numai 1,04%, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Asta înseamnă că salariul real, care reflectă evoluţia puterii de cumpărare, a crescut cu 4,6%.

Până nu demult, acest fenomen se manifesta în sens opus, creşterile salariale fiind în permanenţă erodate de scumpiri, dar de când inflaţia are cote tot mai mici puterea de cumpărare a început să se mărească.

Doar şase sunt necâştigătoare

Doar în şase din cele 25 de domenii principale de activitate salariul real (venit minus inflaţie) a fost mai mic. Este vorba despre tranzacţii imobiliare (-7,5% salariu real în martie 2014 faţă de martie 2013), aviaţie (-6,4%), producţie video TV (-5,1%), cercetare (-2,9%), construcţii (-2,3%) şi învăţământ (-1,6%).

La polul opus, cu creşteri spectaculoase ale salariului real, se regăsesc sectoare ca producţia de ţigarete (+27,9% în martie 2014 faţă de martie 2013), rafinării-cocserii (+21,6%), turism (+11,7%), industria extractivă (+10,4%), agricultură (+9,9%) şi comerţ (+8,1%).

Industria tutunului sare un nou prag

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut, în martie, cu 4,9% (80 de lei) comparativ cu februarie şi cu 5,5% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Cele mai mari valori au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, arată datele INS.

În fabricarea produselor din tutun, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 7.281 lei, iar în hoteluri şi restaurante de 970 de lei.

De altfel, în sectorul produselor de tutun a fost înregistrată şi cea mai mare creştere a câştigului salarial mediu net din luna martie, de 56,6%, dar şi depăşirea unui nou prag: echivalentul a peste 2.000 de dolari ca salariu mediu pe ramură.

În luna martie 2014, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale“, explică INS, într-un comunicat.

Majorări semnificative, între 15% şi 20%, au fost consemnate în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, rafinării-cocserii, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de februarie s-au înregistrat în transporturi pe apă (-10,4%) şi în activităţi auxiliare intermedierilor financiare sau prelucrarea lemnului (între -4,5% şi -9%).

salarii martie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite