ANALIZĂ Se încheie era dobânzilor mici sau negative. Ce ne aşteaptă în România

Banca Angliei a anunţat joi prima majorare a dobânzii de referinţă din ultimii zece ani, banca centrală din Cehia i-a urmat exemplul, după ce în august a fost prima care a înăsprit politica monetară, iar şeful Bundesbank a declarat recent că era dobânzilor joase sau negative se apropie de sfârşit. În România dobânzile au trecut recent pe trend ascendent. Rămâne de văzut ce va face Banca Naţională săptămâna viitoare.
Din nou o analiza de mantuiala. Ce inseamna dobanda negativa? Se refera aceasta notiune la credite? A vazut cineva la vreo banca romaneasca, in cazul nostru, ca a acordat un credit cu dobanda negativa si daca da, cum functioneaza asta? Ar trebui sa restitui bani mai putini, decat ai imprumutat, nu-i asa? Toate declaratiile marilor bancheri din lume care se refera la dobanzile negative privesc numai dobanzile la depozite, pentru ca numai aici bancile au introdus acest concept. De la BNR insa, se sustine sistemul bancar romanesc numai in cazul creditarii, unde cresterea ROBOR duce la cresterea dobanzilor, recte ale ratelor. Nimeni din BNR nu confirma faptul ca ar trebui sa creasca concomitent si dobanzile la depozite. Iar articolul este scris de parca autoarea n-ar fi angajata "Adevarul"-ul, ci a BNR.
Problema romanilor in general este ca au impresia ca se pricep la toate si in loc sa isi vada de munca, toti sunt finantisti, juristi si legislatori. Dobanda negativa la care se refera este, de obicei, cea la care bancile se imprumuta. Deci nu o sa o vezi niciodata in rata clientului, pentru ca banca isi aduaga o marja de profit. De obicei, vezi doar o reducere a marjei de profit a bancii, ceea ce se traduce printr-o mai mica dobanda platita de client. Asta nu inseamna niciodata ca returnezi mai putin bani decat ai imprumutat, ci doar ca platesti mai putina dobanda. Referitor la dobanda la depozite. Cum romanii sunt inca nostalgici dupa un tatuca, sa le spuna cat sa coste kilul de branza, cat sa fie cursul valutar si cat sa fie dobanda. Partea proasta este ca in capitalism, lucrurile nu functioneaza asa. Dobanda la depozite e conditionata de nevoia de bani a bancilor. Daca o vanca se poate imprumuta ieftin pe piata bancara, nu va da niciodata dobanzi mari la depozite. Devreme ce dobanzile de referinta cresc, inseamna ca cererea de bani creste, ceea ce inseamna ca bancile vor fi fortate la un moment sa creasca si dobanzile la depozite, in functie de necesitati.