ANAF: Persoanele fără venituri îşi vor plăti spitalizarea dacă nu depun Declaraţia Unică şi nu plătesc 1.248 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fără venituri şi care nu intră în categoria celor care beneficiază de servicii medicale gratuite, cum ar fi de exemplu copii, trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească o contribuţie de 1.248 de lei pentru a se asigura în sistemul public de sănătate, informează ANAF.

Persoanele fără venituri sunt asigurate la sănătate de la data la care depun Declaraţia Unică, iar pentru perioada de la internare şi până la momentul depunerii Declaraţiei Unice vor plăti cheltuielile cu spitalizare, avertizează ANAF.

"Rugăm contribuabilii persoane fizice fără venituri să depună în timp util Declaraţia Unică, pentru a nu ajunge în situaţia în care să aibă nevoie de asigurare socială de sănătate şi să nu fie asiguraţi, respectiv persoanele care se internează în spital, deoarece subliniem încă o dată că persoanele fără venituri sunt asigurate la sănătate de la dată depunerii Declaraţiei Unice, iar pentru perioada de la internare şi până la dată depunerii Declaraţiei Unice vor plăti cheltuielile cu spitalizare", potrivit ANAF.

Contribuabilii persoane fizice fără venituri se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate prin depunerea on-line a Declaraţiei Unice prin intermediul Spaţiului Privat Virtual de pe site-ul ANAF.

Persoanele fizice fără venituri dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi au dreptul la pachetul de bază de la data depunerii Declaraţiei, iar asigurarea încetează la expirarea a 12 luni de la dată depunerii Declaraţiei.

Persoanele fizice fără venituri datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru 12 luni, la o baza de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară. Astfel,contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de către persoanele fizice fără venituri este în suma de 1.248 lei, care trebuie achitată până la data de 15 martie 2020.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite