ANAF te învaţă cum să depui Declaraţia Unică. Ce amenzi rişti dacă nu o faci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF a publicat Ghidul privind depunerea în anul 2018 a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Rezumăm, mai jos, cele mai importante lucruri de reţinut.

Termen de depunere

Declaraţia Unică se depune în anul 2018 până la data de 16 iulie, inclusiv.

Contribuabilii care încep o activitate sau încep să obţină venituri din chirii în cursul anului fiscal au obligaţia să depună declaraţia în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Cei care încep o activitate în luna decembrie depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate”, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Cine trebuie să depună Declaraţia

Declaraţia unică vizează persoanele care obţin venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor – altele decât arenda -, din investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, premii şi din jocuri de noroc, venituri obţinute în străinătate şi alte venituri.

Declaraţia se completează şi se depune şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri, dar care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Cum se depune declaraţia                                                         

Declaraţia se poate depune astfel:

a) prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

- prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe http://www.anaf.ro;

- pe site-ul http://www.e-guvernare.ro/.

b) în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.

Unde se depune declaraţia

- la organul fiscal central în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

- organul fiscal central competent, potrivit legii, pentru administrarea contribuabililor persoane fizice, fără domiciliu fiscal în România;

- la organul fiscal local care în colaborare cu organul fiscal central acordă asistenţă în vederea completării şi/sau depunerii, precum şi transmiterii declaraţiei unice, contribuabililor care au domiciliul fiscal în localitatea în care îşi are sediul organul fiscal local şi nu există o unitate teritoriala a ANAF.

Bonificaţii

În anul 2018 se acordă următoarele bonificaţii:

- Pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la 15 iulie 2018 inclusiv, se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual plătit.

- Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual estimat plătit. În cazul în care condiţiile prevăzute mai sus sunt îndeplinite cumulativ se aplică ambele bonificaţii.

Sancţiuni

Nedepunerea la termenul prevăzut de lege a declaraţiei unice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

În cazul aplicării sancţiunii amenzii, contribuabilul are posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare contravenţională.

Modalităţile de plată a obligaţiilor datorate

Achitarea sumelor datorate poate fi efectuată prin una dintre următoarele modalităţi:

- în numerar, la unităţile Trezoreriei statului;

- prin intermediul cardurilor bancare, prin POS-urile instalate la unităţile teritoriale ale Trezoreriei statului;

- online prin intermediul Sistemului Naţional Electronic de Plăţi, disponibil la adresa de internet https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public;

- prin mandat poştal, la subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.;

- prin virament bancar.

Ghid privind depunerea în anul 2018 a Declaraţiei Unice

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite